prekretnica u cijepljenju

Premijer najavio: ‘Do 30. lipnja imat ćemo više od 2 milijuna novih doza, moći će se cijepiti svi koji žele‘

Plenković je izjavu za medije dao nakon dodjele vatrogasnih vozila u Zagrebu
Andrej Plenković
 Damir Krajac/Cropix

U sklopu obilježavanja Dana vatrogastva, danas je u Zagrebu održana svečana primopredaja 75 kombi, te 15 interventnih vatrogasnih vozila. Dodjeli je prisustvovao predsjednik Vlade Andrej Plenković, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, te predstavnici vatrogasnih organizacija koje će dobiti vatrogasna vozila.

Premijer Plenković je nakon dodjele dao izjavu za medije. Premijer je na početku kazao da su mandatu uručili 400 novih vozila te na taj način osnažili vatrogasna društva. Zahvalio je vatrogascima na njihovoj požrtvovnosti i solidarnosti. Zatim je komentirao razgovor sa županima.

- Imali smo susrest sa županima i županijskim čelnicima Zavoda za javno zdravstvo, tu su bili Božinović, Capak, Beroš, najuži tim suradnika. Ovaj vikend svjedočimo prekretnici u pogledu količine dostavljenih cjepiva od različitih proizvođača. Ovo je razdoblje kada ćemo na tjednoj razini imati najmanje 200 tisuća doza - kazao je premijer.

image
Plenković s vatrogascima
Damir Krajac/Cropix

Kazao je da je objašnjeno na sastanku koliko će točno koja županija dobiti cjepiva da organiziraju cijepljenje.

- Sada je odgovornost na županima, zavodima za javno zdravstvo da građani dobiju cjepivo koje je ključno. Zaključili smo da je cijepljenje dobro i korisno. U ime cijele Vlade i stručnjaka apeliram na građane da iskoriste prigodu i da se cijepe. Govorili smo i o sektorima. Krenuo je proces procjepljivanja turističkih djelatnika, u poziciji smo da svi mogu dobiti cjepivo. Procjepljivat ćemo sve turističke djelatnike od Dubrovačke do Istarske županije i vjerujem da će to svi rado učiniti - kazao je premijer.

- Kada dođemo do 2,2 do 2,3 milijuna cijepljenih, to će biti jako dobro. Ciljevi su da se ove doze koje imamo na raspolaganju koriste. Ministarstva će kontaktirati poznate osobe koji bi mogli javnim cijepljenjem, kao što su to učinili predsjednik Sabora, ministar zdravstva i ja. Moja poruka u današnje vrijeme je kad se svi možemo informirati da dilema nema. Treba se cijepiti što prije i vjerujem da će velika većina sugrađana to učiniti - kazao je.

- Važna je dinamika dolazaka cjepiva. Do prije desetak dana smo imali manje količine cjepiva u odnosu na ove sada. Povećava se broj cjepiva tri ili četiri puta i zato je sada taj prijelomni trenutak gdje svi koji su uključeni moraju učiniti napor da se ljudi cijepe - kazao je.

Komentirao je zahtjev oporbe za smjenom ministra Beroša.

- Nisam vidio taj papir. Kad ga pogledamo, pročitat ćemo ga. Koliko sam čuo, uvijek je to u istom stilu prepisivanje različitih portala i novinskih napisa. Nije oporba kreativna, osobito SDP jer četiri godine prepisuju što mediji pišu. Vlada će se očitovati i vidjet ćemo kad je trenutak da se održi rasprava - kazao je.

Na pitanje želi li raspravu o opozivu ministra Beroša riješiti nakon lokalnih izbora, premijer je odgovorio da se o tome još nije razgovaralo.

Premijer je komentirao i kandidaturu Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda kao i ostale kandidate.

- I to sam odgovorio. Nisam vidio njihove programe. Pričekajmo da vidimo proceduru. Mislim da je sve jasno što će se zbivati - kazao je premijer.

Na pitanje je li vrijeme da se sastane s predsjednikom kazao je kako se prvo trebaju steći preduvjeti.

Još jednom je komentirao incident u Borovu.

- Kao Vlada smo jasno osudili taj čin. Imate priopćenje policije, postupanje policije, većina tih počinitelja skandaloznog djela, moram to još jednom kazati, je kasnije privedena. Policija je postupila sukladno zakonu. Što se tiče imputiranja da je policija moja ili nečija druga, niti su vatrogasci nečiji osobno, niti vojska, niti policija. Ako je to bilo tako u vrijeme kada je Milanović bio premijer, da je policija njegova, onda je to problem. Bitno je da javnost razabire kako tko percipira institucije Hrvatske kao i poštivanje zakona. To je sport koji treba temeljito analizirati - kazao je.

Premijer je na pitanje jesmo li u krizi sudske vlasti kazao da krize nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:39