SJAJNI POKAZATELJI

Premašeni rekordi iz 2019.: Aerodrom Split milijuntog putnika očekuje već idući tjedan

Milijunti putnik lani je stigao tek u rujnu. Za vikend je sletjelo 290 zrakoplova sa 68.000 putnika
 Josko Ponos/Cropix/Cropix

Autoceste, zračne i trajektne luke prošli su vikend bile krcate automobilima i putnicima. Turisti su ove godine puno ranije nagrnuli na hrvatsku obalu, a podaci pokazuju kako su već premašene rekordne brojke iz 2019. godine.

Svi upravitelji autocestama protekli su vikend zabilježili veći promet nego tijekom istog vikenda 2019. godine. Naravno, brojke iz pandemijskih 2020. i 2021. godine višestruko su premašene.

Hrvatske autoceste tako su od prošlog petka do nedjelje na svim svojim autocestama zabilježile promet 724.758 vozila, što je za 10.220 vozila više nego 2019. godine. U odnosu na lani, promet je bio veći za oko 91 tisuću vozila. Ovaj je vikend HAC naplatio cestarinu u iznosu od 39,1 milijun kuna bez PDV-a, što je 15 posto više nego 2022. godine. U HAC-u napominju da je promet na njihovim autocestama od početka godine do danas veći za osam posto u odnosu na isto razdoblje 2019., a za sedam posto je veći iznos naplaćene cestarine.

Odlične je brojke protekli vikend zabilježila i tvrtka Autocesta Zagreb - Macelj. Istoimenom autocestom protekli su vikend prošla 108.763 vozila, što je čak 9,35 posto više nego toliko spominjane 2019. godine. Prošlog je petka, primjerice, promet bio čak 17,65 posto veći nego istog petka prije tri godine. Istarskim ipsilonom prošli je vikend prošlo 1,2 posto više vozila nego istog vikenda 2019. te 13,2 posto više nego istog vikenda prošle godine.

Odlične je rezultate prošli vikend zabilježila i Zračna luka Split. Na splitski aerodrom sletjelo je 290 zrakoplova sa 68.000 putnika. Koliko je ova godina splitskom aerodromu bolja od prošle, najbolje govori podatak da je 2021. do 30. lipnja kroz aerodrom prošlo oko 140.000 putnika, a ove godine njih gotovo 900 tisuća. Na aerodromu očekuju da će milijuntog putnika dočekati najkasnije sljedeći tjedan, a lani je stigao tek u rujnu.

U Jadroliniji ističu da su prošli vikend njihovi brodovi prevezli 208.083 putnika. To je za 33.119 putnika više u odnosu 2022. i 10.952 putnika manje u odnosu na 2019. godinu.

Sve ove brojke govore o dobrom ulasku u glavni dio sezone, smatra predsjednik Uprave Unilinea i predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba, ali napominje kako nema mjesta ni razloga za ikakvu euforiju.

"Broj gostiju je dobar i polako se popunjavamo, no i dalje ima slobodnih kapaciteta i dovoljno prostora za nove turiste", kaže Žgomba te dodaje kako i dalje treba biti oprezan u ocjenama kakva će biti sezona jer se glavni dio ostvaruje tek u srpnju i kolovozu.

Pitali smo ga i postoji li opasnost za tijek sezone zbog pojava sve većeg broja osoba pozitivnih na koronavirus, no Žgomba smatra da korona zasad predstavlja puno manji problem od, recimo, povećanih cijena goriva.

Prema tumačenju Sanje Čižmar, direktorice 505 savjetovanja i konzultantice u turizmu, dobra turistička statistika zasad govori o dvije važne činjenice.

"Odličan booking za glavnu ljetnu sezonu i posezonu pokazuje da su ljudi željni putovanja i spremni su za odmor odvojiti veći budžet te biraju destinacije koje su prirodno atraktivne, a lako su dostupne cestovnim prijevozom. Budući da zadovoljava ove kriterije, Hrvatska je i ove godine prepoznata kao popularna odmorišna destinacija", kaže Čižmar.

Kao drugi bitan faktor navodi da je nakon pandemije očito smanjena osjetljivost potrošača na cijene.

"Prosječan porast cijena smještaja u turizmu u Hrvatskoj u 2022. u odnosu na posljednju pretpandemijsku 2019. godinu iznosi od 20 do 25 posto, prije svega zbog znatnog povećanja ulaznih troškova, posebice cijena hrane i energenata, ali i pod utjecajem visoke razine potražnje", pojašnjava Čižmar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:36