OPĆINSKI SUD U ZADRU

'PREKRŠIO JE KODEKS ČASTI!' Kaznili predsjednika suda koji je u Jutarnjem kolege prozvao zbog lijenosti

 Luka Gerlanc/CROPIX

Predsjednik Općinskog suda u Zadru Željko Rogić, koji je po svom dolasku prije nepune dvije godine "specifičnim" akcijama prepolovio broj predmeta, obećavši kako neće obrijati bradu sve dok ih ne bude manje od deset tisuća, kažnjen je jer je povrijedio kodeks sudačke etike, piše Zadarski.hr .

Sudačko vijeće Županijskog suda u Zadru pod predsjedanjem suca Borisa Babića mu je naime, izreklo opomenu jer je utvrđeno da je on svojim ponašanjem "narušio ugled sudačkog poziva kroz pisanu riječ, te se odmakao od standarda ponašanja koji pridonose očuvanju ugleda i dostojanstva suda i sudačkog poziva".

Vijeće je utvrdilo da je vižljasti Benkovčanin neprimjereno istupao u medijima, osramotio sud plakatom naslova "Akcija-100 najstarijih ostavina" kojeg je oblijepio po zgradi, te požurivao sutkinju Sonju Miljak koja ga je zbog toga i prijavila.

- Predsjednik Općinskog suda u Zadru Željko Rogić ozbiljno je ugrozio neovisnost i povrijedio dostojanstvo sutkinje naredivši joj da mora izraditi listu redoslijeda rješevanja svojih predmeta. Nebrojeno puta istupao je u medijima, pri čemu se nije potrudio demantirati netočne novinske napise o tome da je u nekoliko dana riješio stotinjak predmeta starih 40 godina, što je obična izmišljotina. Plakatom "Akcija-100 najstarijih ostavina" potpuno je obezvrijedio, omalovažio i ismijao ugled, dostojanstvo i časnost suda - navodi sudačko povjerenstvo koje je utvrdilo da plakat "Akcija-100 najstarijih ostavina" naslovljen "za suce i sudske savjetnike" na kojemu je u dnu navedeno "nagrada slijedi" predstavlja neprimjereno postupanje predsjednika.

- Dužnosti sudaca određene su Zakonom o sudovima, te se suci ni na koji način ne mogu "animirati" ne bi li, na način koji nije propisan zakonom u rad uzeli određene predmete, pa makar oni bili i 100 najstarijih ostavina. Kada se uzme u obzir da je ovo bilo oglašeno zalijepljenim plakatima po cijeloj sudskoj zgradi, te u medijima vidiljivo je da je u javnosti stvorena loša slika o sucima koje treba "animirati" da riješe stare ostavinske predmete, kaže povjerenstvo, koje je Rogić nazvao "lobističkom organizacijom" koja mu podmeće jer traži ažurnost u poslu.

- Tražio sam od jedne sutkinje da riješi predmet, te da se riješi stotinu najstarijih sudskih ostavina. Nakon toga me se proglašava kršiteljem kodeksa sudačke etike, zato što sam poduzimao radnje u pravcu smanjenja broja neriješenih i to pretežito starih predmeta. Mislim da je paradoks da se odgovara za to što se trudite da učinite sud ažurnim, kaže Rogić navodeći kako iza svega stoje njegovi prethodnici u sudskoj upravi, te da bi mu ova opomena mu mogla biti "žuti karton" ukoliko se odluči kandidirati za još jedan mandat predsjednika Općinskoga suda u siječnju iduće godine.

- Imam jako puno neprijatelja na ovom sudu jer tražim ažurnost u poslu. Ima dosta njih koji su na ovaj sud došli preko veze misleći da će tu živjeti bolji život. Sud nije mjesto za bolji život to nego za rad. Samo radom se može postići ugled i čast sudačkog zanimanja - kaže Rogić navodeći kako do kraja treba ukinuti zapošljavanje i napredovanje "preko veze".

- Toga ima jako puno i ovdje na zadarskom sudu. Pogledajte prezimena pa ćete onda sami vidjeti. Pogledajte tko je prije radio na sudu, tko sada radi i vidjet ćete da tu ima dosta onih koji su u vrlo bliskim srodstvima pa čak i u prvom stupnju, kaže Rogić navodeći kako još ne zna hoće li se ponovno kandidirati za mandat koji mu istječe krajem siječnja.

- Ako se ne kandidiram bit će to zbog atmosfere koja vlada ovdje na sudu. Dnevno sada rješavamo sve što zaprimimo. Rezultate na friziramo i rješavamo 180 predmeta dnevno. Prije su ovršni rješavatelji imali u prosjeku tisuću predmeta dnevno, a sada ih imaju 373. Imali smo i deset tisuća parnica, a sada ih imamo ispod pet tisuća. Temelj je takav da ga ne može više srušiti niti najlošiji predsjednik, tako da sam miran – kaže optimistično, te dodaje kako unatoč dobrim rezultatima još neće obrijati bradu sve dok broj predmeta, kako je obećao, ne padne ispod deset tisuća.

Podsjetimo, Rogić je u kolovozu ove godine dao intervju za Jutarnji list u kojem je napao svoje radnike zbog lijenosti.

PREDSJEDNIK SUDA U ZADRU PROZVAO SUCE 'Oni su lijenčine i neradnici, ja to moram promijeniti'

- Dok su suci i sudski službenici na godišnjim odmorima, predmeti se gomilaju. Lipanj nam je bio posebno kritičan zbog tri državna praznika. Suci i službenici čuvaju stare godišnje, pospajaju te dane s praznicima i događa se vrlo često da je lipanj poput kolovoza, pa u sudnicama gotovo da nema nikoga. Onda dođe srpanj. U prvoj polovici još se nekoga i može naći, ali od 15. srpnja nema žive duše. Možemo slobodno zaključati sud. Više ne može tako. Ako imamo dvije obiteljske sutkinje, ne mogu obje na godišnji. Ako imamo tri suca, ne mogu dva biti na godišnjem, a jedan raditi. Nakrcava se broj predmeta pa ćemo biti u zaostatku do Božića. A onda idu odlasci na skijanja.... - kazao je tada Rogić za Jutarnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:49