BIJELI ŠTRAJK

Predstavnici sudaca i Ministarstva pravosuđa nakon sastanka ništa bliže dogovoru: ‘Ako i dalje ostanete gluhi...‘

Veliki dio sudaca, prvenstveno prvostupanjskih stupio je u ponedjeljak u bijeli štrajk

Ivan Malenica

 Ranko Šuvar/Cropix

Ni nakon jučerašnjeg sastanka Radne skupine za izradu Zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika dvije strane- predstavnici sudaca i Ministarstva pravosuđa nisu ništa bliže dogovoru.

"Predstavnici Ministarstva pravosuđa pravili su se kao da se mjere upozorenja na sudovima uopće ne provode i kao da prijedlozi sudaca ne postoje", kazala nam je jučer kasno popodne predsjednica Ogranka Zagreb 3 Udruge Hrvatskih sudaca, sutkinja Općinskog radnog suda Vesna Horvath.

"Na sastanku su predstavnici Ministarstva govorili o cjelovitom prijedlogu Zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika koji bi trebao doći pred Sabor na jesen, ali ni za njega nisu dali nikakav pisani prijedlog. Mi suci od ponedjeljka provodimo mjere upozorenja zbog zahtjeva za urgentim povećanjem naših sudačkih plaća, ali predstavnici Ministarstva na Radnoj skupini o sadašnoj situaciji uopće nisu željeli razgovarati", kazala nam je Horvath.

Dodala je da je za petak najavljena sjednice Udruge hrvatskih sudaca i predstavnika Ministarstva na kojem bi se trebalo raspravljati o hitnim mjerama povećanja sudačkih plaća zbog čegasu suci i pristupili provedbi dvotjednih mjera upozorenja, kolokvijalno nazvanih sudački bijeli štrajk.

"Međutim, ako u petak na sastanku s nama Ministarstvo i dalje ostane gluha na naše sudačke zahtjeve za hitnim povećanjem osnovice za obračun plaća sudaca od 30 posto i povećanjem neto plaće prvostupanjskih sudaca za 600 eura, obratit ćemo se saborskom Odboru za pravosuđe i premijeru Andreju Plenkoviću. Budi li i oni ignorirali naše zahtjeve, ne preostaje nam drugo nego obratiti se Sudu Europske unije", kazala nam je Horvath.

Veliki dio sudaca, prvenstveno prvostupanjskih stupio je u ponedjeljak u bijeli štrajk koji bi trebao trajati do 19. svibnja jer Ministarstvo, kako tvrde, uporno ignorira njihove prijedloge za povećanjem plaća sudaca i sudskih službenika i namještenika te poboljašnje općih uvjeta rada na sudovima.

Udruga sudaca predlaže da se ta pitanja urede u tri koraka: prvi, hitni bio bi vatrogasna mjera povećanja osnovce za obračun sudačkih plaća za 30 posto, i povećanje mjesečne neto plaća prvostupnjskih sudaca za 600 eura. U drugom i trećem koraku predlažu cjelovito uređenje plaće sudaca na način da se uvedu platni razredi, a rast osnovice za obračun sudačkih plaća veže uz rast prosječne bruto plaće u Hrvatskoj te povećanje plaća sudskih službenika i namještenika koji zbog potplaćenosti u sve većem broju odlaze sa sudova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 12:49