Hrvoje Mandić

Predstavljena knjiga Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću

Akademik Reiner je u svom izlaganju naglasio kako je knjiga prije svega znanstveno djelo u kojem je na kvalitetan način prikazan odnos između dobra i zla

Knjigu su predstavili i o njoj govorili akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora, profesor dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Mario Jareb

 Promo

Knjiga povjesničara Hrvoja Mandića "Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu", objavljena u nakladništvu zagrebačkog AGM-a, predstavljena je u dvorani samostana Hercegovačke franjevačke provincije u Zagrebu.

Knjigu su predstavili i o njoj govorili akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora, profesor dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Mario Jareb, znanstveni savjetnik s Hrvatskog instituta za povijest, ujedno i Mandićev mentor na istoimenoj doktorskoj disertaciji te recenzent knjige.

Rektor Boras je istaknuo kolika je važnost istine i traganja za istom te naglasio kako je potrebno puno hrabrosti da bi se do istine došlo te da nas spoznaja o određenoj istini treba potaknuti da ujedno i praštamo i priznajemo vlastite pogreške. Istaknuo je i značaj hercegovačkih franjevaca i njihovog gimnazijskog i visokog obrazovanja kroz povijest hrvatskog naroda u prošlom stoljeću.

image

Naslovnica knjige

Promo

Akademik Reiner je u svom izlaganju naglasio kako je knjiga prije svega znanstveno djelo u kojem je na jedan kvalitetan način prikazan odnos između dobra i zla. Akademik je naveo kako se s jedne strane nalazilo dobro, a s druge strane zlo te je u knjizi dokazano kako je tadašnja komunistička partija Jugoslavije ciljano ubijala hercegovačke franjevce, koji su u potpunosti ubijeni nevini, zbog čega su oni kršćanski mučenici. Akademik je također naglasio značaj i ulogu hercegovačkih franjevaca kao svojevrsnih nositelja obrazovanja i kulture u Hercegovini.

Povjesničar dr. sc. Mario Jareb naveo je kako je knjiga autora u svojoj biti proširena doktorska disertacija u kojoj je na znanstveni obrađena jedna složena društvena stvarnost te da su u knjizi pobijene neistinite konstrukcije stvarnosti komunističkog režima i kasnije jugoslavenske historiografije.

Predstavljanje je bilo popraćeno izvođenjem prigodnih skladbi na glasoviru u izvedbi Bože Cigića, studenta zagrebačke Muzičke akademije, dok je program vodila Višnja Spajić. Nakon predstavljanja, gosti su se družili uz prigodnu zakusku u predvorju dvorane u organizaciji franjevaca, na čelu sa fra Svetozarom Kraljevićem i fra Antom Bekavcem, i Zavičajne zajednice Široki Brijeg pod vodstvom Frane Spajića.

Hrvoje Mandić rođen je 1987. u Mostaru. Na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu doktorirao je 2020. na temu Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću. Zaposlen je u Središnjem uredu za arhivsku građu Sveučilišta u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:37