VELIKI PROJEKT

Predstavljen hotel na Valkanama zbog kojega se raspala pulska vlast: ‘Bit će izazovno‘

Ovim će se projektom devastirani prostor nekadašnjeg kamenoloma privesti novoj svrsi
 PR

Novi hotel na pulskim Valkanama konačno je danas predstavljen javnosti nakon što se oko njegove gradnje "posvađala" pulska vlast pa je zbog toga raskinuta koalicija između liste gradonačelnika Filipa Zoričića, SDP-a i Možemo. Projekt koji je izradio ugledni zagrebački arhitektonski studio 3LHD, koji je i autor rovinjskih hotela s pet zvjezdica, Rimčevog kampa, ali i novootvorenog kampa Infobipa u Zagrebu te mnogih drugih nagrađivanih projekata, u starom je kamenolomu na prostoru Lungo Mare gdje se danas nalazi nogometno igralište te teniski tereni, predvidio hotel sa 180 soba i popratnim sadržajima. Njegova bi realizacija mogla početi kroz godinu dana. Kako je kazao voditelj projekta Zoran Kostić, sada sve ovisi o projektantima.

image

Zoran Kostić i Silvije Novak

Goran Sebelic/Cropix

- Nadam se da projektiranje neće trajati sedam godina koliko je trajalo projektiranje hotela Grand Park u Rovinju. Projektanti su nam obećali da mogu biti relativno brzi. Mogu biti gotovi do kraja ove godine, ili najkasnije u roku od godinu dana. Tu govorimo o glavnom projektu do građevinske dozvole. Što se tiče ukupne vrijednosti hotela, još uvijek baratamo nekom starom cifrom od 500 milijuna kuna plus PDV, ali to je bilo prije nego je potpisan ugovor s 3LHD-om. Ali s obzirom na stanje na tržištu to će biti više od toga, kazao je Kostić na prezentaciji za novinare. Dodao je i da bi hotel u konačnici mogao zapošljavati 250 djelatnika, te da će ga dati na upravljanje hotelskom operateru koji već upravlja sličnim hotelima budući da vlasnici nisu u turističkom biznisu. O imenima nije govorio s obzirom na to da su pregovori oko tog posla tek krenuli.

image

Zoran Kostić i Silvije Novak na mjestu gdje bi se trebao izgraditi hotel Valkane

Goran Sebelic/Cropix

Inače, ukupna površina hotela je 24.450 kvadrata. Imat će sedam etaža, od kojih će četiri biti ukopane u postojeći kamenolom pa će "iznad" ceste biti tri etaže. U hotel će se ulaziti s gornje strane postojećom prometnicom. Zbog toga, kako je kazao arhitekt Silvije Novak koji sa svojim timom potpisuje izgled novog pulskog hotela koji malo podsjeća na rovinjski Park, ali i Monte Mulini, neće biti potrebno srušiti više od 20 stabala. Naime, upravo zbog toga se digla pulska javnost predvođena platformom Možemo. Istodobno će ispred hotela biti uređen veliki park 150 puta 140 metara s hotelskim i javnim sadržajima, gdje će biti zasađeno 150 do 200 novih stabala. Tu će biti i bazenski kompleks, dva ugostiteljska objekta te ukopani wellness sadržaji. Hotel će imati i 180 parkirnih mjesta kao i veliki kongresni prostor na 984 kvadrata.

Kako je kazao Novak, ovim će se projektom devastirani prostor nekadašnjeg kamenoloma privesti novoj svrsi te će se revitalizirati i dati ljepšu vizuru čitavim Valkanama. Isto tako, iako projekt ne zadire u javne površine obližnjeg šetališta Lungo Marea, smatra da bi se čitav taj prostor trebao zatvoriti za promet i pretvoriti u šetalište s adekvatnom infrastrukturom.

- Radi se o izazovnom zadatku i intervenciji u nečemu gdje je čovjek ozbiljno djelovao. Taj je prostor ljudska ruka devastirala prije stotinu godina. Netko je izrezao brdo 160 puta 160 metara visine 15 metara. To je trenutno opasan prostor koji je trenutno ograđen i nije mi bilo jasno tko želi da to ostane tako. Sve što je napravljeno, napravljeno je u skladu s postojećim urbanističkim planom, kazao je Novak.

image

prezentiran novi projekt Hotel Vakane

Goran Sebelic/Cropix

Glavna tema hotela bit će kamen s obzirom na to da je on dio pulskog nasljeđa, a fasada će biti reinterpretacija kamenoloma. Jako puno ulaganja bit će u hortikulturu, s obzirom na to da su sve etaže hotela do visine nekadašnjeg kamenoloma ozelenjene, kao i sadašnje područje sportskih terena.

Na pitanje boji li se da će referendum, koji pulska platforma Možemo želi raspisati oko gradnje hotela, mogao zaustaviti njihove planove, Kostić veli da se u Puli ne bavi politikom.

- Pulska vlast se nije raspala radi ovog projekta. Ja se u Puli ne bavim politikom. To se u jednu ruku nas dotiče, ali nemamo namjeru da se u to miješamo. Građani Pule su prije nepunih godinu dana izabrali svoje predstavnike i mi s njima razgovaramo o našim projektima. I jučer smo im prezentirali taj projekt i dali im prednost. Ono što se najavljuje u medijima mi i dalje pomno pratimo. Ako sve pođe u nekom drugom pravcu, odustat ćemo od tog projekta kao što smo odustali od projekta gradnje filmskog studija. Naime, mi smo nakon dovršetka gradnje trgovačkog centra Max City krenuli 2018. u taj ambiciozan projekt koji je nažalost izmakao. Radi se o filmskom gradu. Financirali smo izradu UPU-a Max Stoja, skoro pa i završili pregovore s ministarstvom državne imovine. Došla je korona, došli su novi izbori i došla je situacija u kojoj investitori više nisu mogli čekati. Nadam se da se to neće dogoditi i s hotelom Valkane, kazao je Kostić. Vjeruje da će nakon što građani Pule vide projekt, protivljenje gradnji splasnuti.

-Teško je slušati tvrdnje da ćemo zabraniti Puležanima šetanje ili kupanje na glavnom gradskoj plaži ili da ćemo posjeći stabla. Ništa od toga nije istina. Naša namjera je da iskoristimo prirodne potencijale Pule i da sagradimo prvi hotel s pet zvjezdica u Puli i da time otvorimo novo poglavlje, kazao je Kostić. Baš zato investitor namjerava vizuale projekta izložiti na panoima na samoj lokaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:29