IZGUBILA POTPORU

Predsjedništvo odbilo prijedlog Jadranke Kosor, HDZ želi smjenu ministra Jovanovića. Jovanović: Ovo je vic dana!

Raspravljalo se o prijedlogu Jadranke Kosor da se novi predsjednik bira po principu jedan član jedan glas
 Goran Mehkek / CROPIX

NOVO>>>>>>> 16:55 - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović komentirao je na svojem Facebook profilu odliku predsjedništva HDZ-a napomenom da se radi o "vicu dana".

15:00 - Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) jednoglasno je donijelo odluku da se izborni proces, koji će biti završen 20. svibnja 2012., provede po postojećim pravilima, priopćeno je danas iz te stranke nakon višesatnog zasjednja Predsjedništva HDZ-a.

Tako je odbijen prijedlog predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor koja je prošlog je tjedna najavila da želi izmjene Statuta stranke kojima bi se izbor predsjednika HDZ-a odgodio do 1. srpnja i održao po načelu "jedan član jedan glas".

Donijet je i zaključak o prihvaćanju inicijative za izmjenu Statuta HDZ-a po kojoj će se čelna osoba stranke birati prema načelu "jedan član jedan glas" u slijedećem izbornom ciklusu.

Predsjedništvo HDZ-a donijelo je Odluku o pokretanju postupka za smjenu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.

Predsjedništvo je također imenovalo Povjerenstvo u sastavu: Emil Tomljanović, Vladimir Šeks, Branko Bačić, Damir Sesvečan, Davorin Mlakar, Dražen Bošnjaković, Branko Vukelić, Ana Lovrin i Ivan Jarnjak koje će inicijativu za izbor čelne osobe HDZ-a prema načelu jedan član jedan glas, kao i sve ostale prijedloge razmotriti te ih uputiti na prihvaćanje u redovitoj proceduri, stoji u priopćenju koje je potpisala glasnogovornica stranke Sunčana Glavak.

11:55 - HDZ-ov vozač prilikom ulaska u zgradu pokušao je proći kroz prosvjednike i ispod transparenta, te ga je tom prilikom umalo potrgao, nakon čega je uslijedila svađa s prosvjednicima. Zamalo je došlo i do fizičkog sukoba, no strasti su se u zadnji čas smirile, javlja Dnevnik.hr.

10:36 Sjednica Predsjedništva HDZ-a na kojoj bi se trebalo raspravljati o prijedlogu predsjednice i kandidatkinje za predsjednicu stranke Jadranke Kosor da se novi predsjednik stranke neposredno bira po principu jedan član jedan glas počela je jutros u stranačkoj središnjici.

Zamjenik predsjednice HDZ-a i kandidat za predsjednika stranke Darko Milinović novinarima je prije početka sjednice potvrdio da je na dnevnom redu taj prijedlog Jadranke Kosor, istaknuvši kako nije dobro u pola izbornog procesa mijenjati izborna pravila. "Prijedlog biranja predsjednika stranke po principu jedan član jedan glas apsolutno treba pozdraviti, ali kada se za to stvore uvjeti", smatra Milinović, dodavši, kako će tada HDZ-a ponovno postati simbolom demokratskih procesa.

Član Predsjedništva Andrija Hebrang novinarima je izjavio da bi taj prijedlog predsjednice stranke destabilizirao stranku te najavio da će na sjednici predsjednici Kosor predložiti da povuče svoj prijedlog pod uvjetom da svi kandidati za predsjednika stranke u svoj program unesu obećanje da će za šest mjeseci ponoviti izbore neposrednim izborom predsjednika stranke. "Na taj način bi ideja ostala, nitko ne bi poentirao, a stranka bi se stabilizirala", smatra Hebrang.

Da se ne bi trebala mijenjati izborna pravila nakon raspisivanja izbora novinarima su izjavili i Davor Stier, te Gordan Jandroković.

Prije početka sjednice ispred središnjice HDZ-a nekoliko prosvjednika, koji su se predstavili kao grupa građana, razvila je transparent "Ne nagodbi - zatvor!"

Kako su novinarima izjavili protive se mogućoj nagodbi HDZ-a s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem . "Oni misle da se trebaju nagoditi s Bajićem pa iz te kaljuže izaći čistih ruku. Svi u zatvor!", rekli su novinarima.

----------------------------------------------------------------------

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor sazvala je sjednicu Predsjedništva stranke za danas, a na njoj se očekuje vrlo burna rasprava o njezinu prijedlogu da se izbor predsjednika odgodi do 1. srpnja te da se glasa po načelu “jedan član − jedan glas”, javlja Slobodna Dalmacija.

Međutim, valja podsjetiti da o promjeni stranačkog Statuta odlučuje Nacionalno vijeće i Središnji odbor stranke, a ne Predsjedništvo, koje bi po sadašnjem odnosu snaga glatko stopiralo plan Jadranke Kosor.

Stoga, iako se na današnjoj sjednici Predsjedništva očekuje žestok sukob, budući da Kosor od 19 članova može računati samo na njih šest , to će na koncu biti samo bura u čaši vode jer je ključno pitanje kakav je odnos snaga u Nacionalnom vijeću.

Ono ima 50 članova, što znači da bi njih 26 moralo glasovati za prijedlog Jadranke Kosor da bi on bio usvojen. Kad će biti sjednica Nacionalnog vijeća, još nije poznato, no prema svim procjenama, Jadranka Kosor teško da i tamo može dobiti potrebnu većinu.

Osim članova Predsjedništva Vladimira Šeksa, Branka Bačića, Martine Banić, Ivanke Roksandić, Petra Čobankovića i Ante Kulušića, za njezin prijedlog statutarnih promjena na Nacionalnom vijeću moglo bi dignuti ruku još nekoliko predsjednika županijskih odbora, primjerice Josip Đakić, Tomislav Ivić, Ivan Šantek, Frano Matušić, Josip Borić te eventualno još troje, četvero ostalih.

To sve skupa nije ni blizu dovoljno da se dobije potrebna većina za statutarne promjene. Što se tiče odnosa snaga u Predsjedništvu, tu je situacija više nego jasna. Već prilikom (ne)dolaska na predstavljanje programa sadašnje predsjednice u njezin stožer u Folnegovićevoj ulici bilo je jasno da ona od 19 članova vodstva stranke na svojoj strani ima samo njih šestero, piše Slobodna Dalmacija .

Riječ je o Vladimiru Šeksu, Branku Bačiću, Martini Banić, Ivanki Roksandić, Petru Čobankoviću i Anti Kulušiću, dok su joj okrenuli leđa, uz zamjenika Darka Milinovića, potpredsjednici Ivan Jarnjak, Božidar Kalmeta, Ivan Šuker, Andrija Hebrang, te članovi Predsjedništva Gordan Jandroković, Katarina Fuček, Branko Vukelić, Marina Matulović-Dropulić, Davor Stier, Petar Selem i Jasen Mesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 14:56