RUTINSKI ZAHVAT

Predsjedniku Sabora Luki Bebiću ugrađen elektrostimulator za srce

 Jakov Prkić/CROPIX

ZAGREB - Predsjedniku Sabora Luki Bebiću splitski su liječnici danas ugradili srčani elektrostimulator ili pacemaker uz pomoć kojeg će njegovo srce ubuduće raditi ujednačeno. Riječ je o uređaju koji je potreban pacijentima s povremenim smetnjama ili izostankom stvaranja srčanih impulsa. (Bebiću je dijagnosticirana hipersenzitivnost karotidnog neuro receptora).

Upravo je problem sa srčanim impulsima razlog zbog kojeg je Luka Bebić nedavno bio izgubio svijest, zbog čega je nekoliko dana bio na promatranju u KBC-u Split. Danas je ugradnja pacemakera rutinski i jednostavan zahvat nakon kojeg je srce pacijenta manje ugroženo.

Riječ je o uređaju, malom kompjutoru koji reagira na svaku promjenu ritma srca pacijenta, a sastoji se od “generatora” ili pak baterije koja šalje impulse i elektroda koje kroz venu idu u srce te minijaturnog računala koje se nalazi u kućištu zajedno s generatorom. Kad nema impulsa, stimulira ga pacemaker, a kad ima, on ne radi.

Baterija se ugrađuje na prednjoj strani prsnog koša i po potrebi mijenja. Pacijent u bolnici provede dan-dva. Kako doznajemo, Bebić bi sutra trebao biti pušten iz bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:26