O MAILOVIMA PRVE DAME

Predsjednik Školskog sindikata: ‘Nije si to smjela dopustiti, zar je mislila da neće izaći u javnost?‘

Zaključavanje ocjena nakon rokova isključiva je odgovornost ravnateljice koja je to trebala spriječiti, ističe Željko Stipić

Željko Stipić i Sanja Musić Milanović (u krugu)

 CROPIX

Predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić komentirao je aferu s mailom kojega je predsjednikova supruga Sanja Musić Milanović uputila na adresu gimnazije svoga sina, a nakon čega je, po informacijama Jutarnjeg lista, došlo do promjene zaključnih ocjena mimo svih rokova.

Stipić smatra kako je mail gospođe Milanović neka vrst nespretnog pritiska "jer spretniji to rade ipak na drukčije načine".

– Očekivati da ova priča neće izbiti u javnost i to u situaciji kada je njezin suprug u političkoj areni, po meni je doista naivno razmišljanje. Gospođa Milanović je svome djetetu, koji je očito kvalitetan učenik, napravila medvjeđu uslugu. Mislim da je to naprosto njezin nepromišljeni potez, ali što bi rekao predsjednik – „mama je mama“, komentira Stipić.

Prepravljanje zaključnih ocjena nakon svih rokova, po njemu je jedna dimenzija priče vezane uz pritiske roditelja na ocjene.

– Na nastavnike se rade najrazličitiji pritisci, to je uobičajena pojava koja nije nova i manje-više u sustavu uopće ne postoje odgovarajući mehanizmi zaštite. Sve je posloženo tako da se pogoduje učenicima kako bi njihov uspjeh bio bolji nego što realno jest. Riječ je o dugotrajnoj pojavi koja dezavuira ulogu učitelja i nastavnika. Nekada su to bile sporadične pojave, a danas su pravilo, kaže Stipić.

Ono što ga smeta kao nastavnika jest uplitanje Sanje Milanović u kompetentnost rada nastavnice matematike.

- Jer, gospođa Musić Milanović sigurno nije ni stručna, a niti pozvana u to se uplitati. Ako je imala bilo kakvih sumnji u metode rada nastavnice, onda je to trebao biti posao nadzornika, a nikako stvar koja se rješava putem maila. Iznositi javno takve vrste ocjena o radu mlade nastavnice, zaslužuje svaku osudu i to si gospođa Musić Milanović nije smjela dopustiti, poručuje Stipić.

Kakve konsekvence očekuje, s obzirom na to da slučaj češlja prosvjetna inspekcija? Tko će snositi odgovornost za promjene unesene nakon zaključivanja ocjena, nastavnica ili ravnateljica?

- U priči oko odgovornosti nastavnice matematike treba biti vrlo oprezan. Kolegicu nipošto ne treba obeshrabriti i prema njoj bih svakako bio maksimalno uviđavan. Odgovornost ravnateljice škole jest u organizaciji nastave u zadnjim danima i svakako, ako je doista do toga došlo, u naknadnoj promjeni zaključenih ocjena. Jer zaključavanje ocjena nakon rokova isključiva je odgovornost ravnateljice koja je to trebala spriječiti. Nemam saznanja da je bilo što napravila po tome pitanju, već upravo suprotno. Naravno, na prosvjetnoj je vlasti najšira moguća odgovornost, prvenstveno zato što je Pravilnik o ocjenjivanju takav kakav jest. No, bojim se da se zapravo ništa značajno neće dogoditi nakon ovoga i da je medijski interes za ovu priču više potaknut time tko ju je napravio, nego što se sustavno radi, kaže Željko Stipić.

Upozorava na problem organizacije rada škola u posljednjim nastavnim danima, te na problem ocjenjivanja i provjeravanja znanja onih sadržaja koji nisu obrađeni.

– To je eskaliralo u doba korone, a sada svi zatvaramo oči pred činjenicom da je ostalo dosta nesavladanog gradiva. Nastavnici tu nemaju puno izbora, ili mogu zaobići propitivanje toga gradiva, ili ga provjeravati. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja nije poduzela ništa po pitanju nadoknade gradiva, a ovo je jedna od posljedica toga stanja, poručuje Stipić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:24