PROMJENE NA PANTOVČAKU

PREDSJEDNICA U NOVOJ GODINI S NOVIM SAVJETNICIMA Mate Radeljić ipak razriješen, Mirjana Hrga postaje savjetnica Grabar-Kitarović za strateške politike

Kolinda Grabar-Kitarović, Mirjana Hrga
 Davor Pongračić, Neja Markičević / CROPIX

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović razriješila je Matu Radeljića dužnosti savjetnika Predsjednice Republike Hrvatske za unutarnju politiku s danom 21. prosinca 2018. godine.

Predsjednica Republike razriješila je Darija Mihelina dužnosti savjetnika Predsjednice Republike Hrvatske za vanjsku i europsku politiku s danom 15. siječnja 2019. godine. Predsjednica Republike imenovala je Mirjanu Hrga savjetnicom Predsjednice Republike Hrvatske za strateške politike, odnose s Hrvatskim saborom i Vladom Republike Hrvatske te Sebastiana Rogača savjetnikom Predsjednice Republike Hrvatske za vanjsku i europsku politiku. Obje odluke stupaju na snagu 16. siječnja 2019. godine, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak, vezano uz smjene savjetnika u Uredu predsjednice Republike, da su odnosi s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović jako dobri.

"Odnosi su jako dobri", kratko je poručio Plenković novinarima nakon potpisivanja ugovora za financiranje izgradnje, rekonstrukcije i opremanja dječjih vrtića, upitan hoće li novi savjetnici predsjednice Republike donijeti i bolje odnose s njim.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na isto je pitanje rekao kako su odnosi s predsjednicom Republike i do sada bili dobri, a bit će i bolji u budućnosti. Dodao je kako Grabar-Kitarović sama bira svoje savjetnike te je, na novinarski upit, negirao da je HDZ utjecao na te smjene.

Grabar-Kitarović do sada je promjenila 12 bliskih suradnika, a mediji su zadnjih dana Radeljićevu smjenu spominjali u kontekstu kritika koje je predsjednica Republike upućivala na račun Vlade, iza čega je, navodno, stajao Radeljić.

Stoga su odlazak Radeljića, koji je bio s Grabar-Kitarović od prvoga dana na Pantovčaku, povezivali s njezinom željom da popravi odnose s Plenkovićem, jer joj je potrebna podrška HDZ-a na izborima na kojima će pokušati osvojiti i drugi mandat.

Predsjednica je za savjetnicu za strateške politike imenovala Mirjanu Hrgu, dugogodišnju novinarku koja je tijekom karijere radila na HTV-u, Novoj TV, Al Jazeeri Balkans i RTL-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:12