VELIKI GLUMAC

PREDSJEDNICA I PREMIJER IZRAZILI SUĆUT U POVODU SMRTI IVE GREGUREVIĆA 'Svojom energijom i osobnošću svakoj svojoj ulozi dao je jedinstven pečat'

 Darko Tomas / CROPIX

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila je izraze sućuti u povodu smrti glumca Ive Gregurevića istaknuvši da je njegov prerani odlazak nenadoknadiv gubitak za hrvatsko glumište u kojemu je upisao vrhunska glumačka ostvarenja.

"S velikim žaljenjem primila sam vijest o smrti gospodina Ive Gregurevića, jednoga od velikana hrvatskog glumišta koji je u svojoj bogatoj glumačkoj karijeri ostvario antologijske likove u kazališnim, televizijskim i filmskim ulogama. Jednako ga je voljela publika, kolege i redatelji, jer je svojom glumačkom energijom i osobnošću svakoj svojoj ulozi dao jedinstven i neponovljiv autorski pečat glumca koji osvaja jednostavnošću i čudesnom privlačnošću glume", napisala je predsjednica Grabar-Kitarović u izrazima sućuti upućenim Hrvatskom društvu dramskih umjetnika.

Osnivanjem Festivala u Orašju, dodala je, u svoj rodni kraj doveo je filmske djelatnike pred publiku koja ih voli i cijeni, a svako festivalsko izdanje bila je priredba iskrenih emocija i pozivnica za novi susret u sredini koju je volio i kojoj se uvijek rado vraćao,

"Njegove uloge ostavljale su dojam bliskosti s publikom kao osobe koja je prisutna u našim životima u jednostavnosti, autentičnosti i snažnim izrazima emocija. Prerani odlazak Ive Gregurevića veliki je i nenadoknadiv gubitak za hrvatsko glumište kojem će sigurno nedostajati jer je u njemu upisao vrhunska glumačka ostvarenja", stoji u sućuti predsjednice Republike.

Pismo sućuti uputio je jutros i predsjednik Vlade Andrej Plenković, istaknuvši kako je Gregurević bio vrhunski hrvatski umjetnik, koji je imao strast prema glumi i iskrenu ljubav prema profesiji.

"S velikom žalošću primio sam vijest o preranoj i iznenadnoj smrti jednog od najvećih hrvatskih glumaca, nezaboravnog Ive Gregurevića.

Vrhunski umjetnik koji je sve svoje uloge, od onih najpopularnijih - Netjaka, Čaruge, Kapulice, oca obitelji Kosmički, do mnogih drugih, jednako legendarnih, u tridesetak kazališnih predstava, devetnaest televizijskih serija i čak devedeset filmova, odigrao kao da su pisane samo za njega", istaknuo je premijer Plenković u izrazima sućuti obitelji Gregurevića, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

"Njegova strast prema glumi, iskrena ljubav prema profesiji i nezainteresiranost za sve popratne pojave slave, kao i autoironična duhovitost, toga su sjajnog čovjeka velikoga srca iz Donje Mahale kod Orašja, učinile jedinstvenom i nenadmašnom, doista iznimnom osobnošću hrvatske filmske i kazališne umjetnosti", dodao je.

"U ime hrvatske Vlade i svoje osobno, izražavam iskrenu i duboku sućut", naveo je premijer u izrazima sućuti.

Hrvatski dramski umjetnik, glumac Ivo Gregurević iznenada je u srijedu navečer umro u 66. godini života u Zagrebu. Gregurević je rođen u Donjoj Mahali kod Orašja 1952. godine, a diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Debitirao je 1977. u filmu Bogadna Žižića "Ne naginji se van", a iste je godine snimio kultni film Antuna Vrdoljaka "Mećava" u kojemu igrao lik Ivana. Zadnjih dana snimao je ulogu u novom filmu Ivana Gorana Viteza.

Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika osvojio je 1998. za film "Šokica" i 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji "Duga mračna noć". Dobitnik je i najprestižnije nagrade Vladimir Nazor.

Godine 1995. u Orašju je pokrenuo festival "Dani hrvatskog filma".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:53