INTERVJU

PREDRAG MATIĆ ‘Ja od Vukovara želim napraviti Hong Kong, a neki članovi Stožera samo tužni spomenik’

Od rata je prošlo 25 godina i postoje samo dvije stvari koje se moraju riješiti: nestali i ratni zločini. Ostalo je stvar mira!
Zagreb, 080414.Ministarstvo branitelja.Ministar branitelja Predrag Matic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Ministar branitelja Predrag Matić poslao je u ponedjeljak otvoreno pismo članovima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u kojem se zgraža nad njihovim reagiranjem na mogući dolazak Angeline Jolie u Vukovar. Stožeru, naime, smeta poznati glumac koji bi trebao biti posrednik između slavne glumice i Freda Matića jer nije, prema njima, “dovoljno Hrvat”. Matić je zbog toga vrlo emotivno reagirao i u pismu prozvao Stožer “vukovarskom grupom čuvara stalne ratne opasnosti”. To je bio i povod za ovaj intervju koji smo vodili jučer u njegovu uredu u nekadašnjem Industrogradnjinu neboderu.

Zašto ste odlučili napisati pismo?

- Prilikom nedavnog sudjelovanja na međunarodnoj konferenciji posvećenoj prevenciji seksualnog nasilja u Sarajevu imao sam priliku vrlo kratko i neformalno razgovarati s Angelinom Jolie, što sam iskoristio da je pozovem da se u Vukovaru susretne sa žrtvama seksualnog nasilja u Domovinskom ratu i da posjeti Ovčaru. Susret je bio kratak pa sam kao posrednika u nekim budućim dogovorima predložio našeg zajedničkog prijatelja Radu Šerbedžiju. Moja je želja da se Vukovar oporavi kao Dresden i razvije u gospodarski snažan grad poput Hong Konga, a članovi Stožera bi od grada htjeli napraviti spomenik i time pokazuju ne samo da žive u prošlosti, nego da ih sadašnjost i budućnost zapravo ne zanimaju. Prošlo je 25 godina od rata i ostale su dvije važne stvari riješiti: pitanje nestalih i ratnih zločina. Za sva ostala pitanja rat je završio. Ne govorim da sa Srbijom trebamo njegovati ‘bratstvo i jedinstvo’, ali moramo surađivati.

Znate li tko stoji iza tog uvredljivog teksta koji je pisan u ime Stožera?

- Dobro poznajem profil svih pripadnika Stožera i sumnjam da netko od njih to osobno piše. Vjerujem da imaju svoje pisce koji se sklanjaju iza njih. Tomislav Josić je pravi vukovarski branitelj iz poštene obitelji u kojoj su on, brat i otac bili branitelji, a otac je poginuo u borbama na samom kraju obrane. Stožer ga je nerijetko eksponirao u prvi plan i čini mi se da se on malo pogubio u priči. Ne shvaća da njime manipuliraju.

A tko im piše?

- To trebate pitati pripadnike Stožera. Pojedinci koji stoje iza tih nepotpisanih tekstova ne žele dobro Vukovaru, nego provode određene interese koji ne pridonose budućnosti Vukovara i Hrvatske.

Prozvali ste i neke medije, opskurne portale koji objavljuju takve stvari. Koliko su ti portali opasni i treba li netko reagirati na širenje govora mržnje koji se na njima nerijetko može pročitati?

- Mislim da bi trebao. Oni koji to čitaju to mogu shvatiti kao poziv da se obračunaju i drugim sredstvima. Zato je važno reagirati na svaki govor mržnje, ne samo s tih minornih portala. Kad je riječ o Stožeru, siguran sam da se radi samo o verbalnim prijetnjama.

Već ste rekli da ste se čuli sa Šerbedžijom i pojasnili mu kako se njegovo ime zapravo našlo u cijeloj toj priči. Što vam je on rekao?

- Tužan je zbog toga, ali ja sam mu se ispričao što sam upotrijebio njegovo ime jer nisam mogao drugačije regirati u tako kratkom vremenu. Ima razumijevanja, ali je zbog ovih napada opravdano razočaran.

I vi ste to regiranje Stožera shvatili kao prijetnju. Treba li možda i policija reagirati?

- Policija ne može ništa napraviti dok se neke stvari ne dogode. Kao ministar branitelja primam prijetnje smrću gotovo svakog tjedna. A što da radim? Na prijetnje se gotovo i ne osvrćem. Nemam ni zaštitu. Neki su navikli u vrijeme prijašnjih vlasti da se prema braniteljima odnosi ulizivački i s puno patetike. Potrebno je jasno razgraničiti na koja točno pitanja imamo utjecaj i prema kojim se procedurama rješavaju. Postoje zakoni i njih treba slijediti. Ali još uvijek se događa da kada branitelju pukne vodovodna cijev, on ne zove Vodovod, nego ministra. Ako si se borio za ovu zemlju, onda si se borio za njene pravne stečevine i demokraciju.

Je li ‘ta vukovarska grupa čuvara stalne ratne opasnosti’, kako ste ih nazvali, stvarno opasna?

- Još uvijek želim vjerovati da nije. Moj savjet Josiću je bio da se na prosvjedima ne pojavljuje u uniformi jer to predstavlja prijetnju.

Ali mogu li postati opasni ako ne prođe referendum?

- Oni ne, ali njihova retorika može dati krivi signal, na što sam ih već upozoravao.

Smatrate li i vi, kao i većina vaših kolega u SDP-u, da je ovaj referendum protuustavan?

- Kad je riječ o referendumu, što se mene tiče, neka se i održi. Tako bi se konačno poslala slika kakva smo mi Hrvatska. Jesmo li država članica EU ili država 19. stoljeća. Ne znam je li referendum protuustavan jer nisam pravni stručnjak. Ali smatram da je snažno diskriminirajući i da šalje poruku povratka u prošlost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 23:22