EPILOG

Pravosudni policajci kojima je pobjegao Čaleta kažnjeni, odgovornost šefova se ni ne razmatra

Iz Ministarstva pravosuđa navode da je službenički sud utvrdio da je do incidenta došlo isključivo zbog propusta u sprovođenju Ćalete
Početak sudjenja Branimiru Čaleti 
 Jakov Prkic/Cropix

Kažnjena su dvojica pravosudnih policajaca kojima je ispred suda u Splitu 2. rujna nešto iza podneva pobjegao Branimir Čaleta (36) kad je odvođen sa suđenja zbog ubojstva trudne djevojke. Odgovorilo je to na upit Jutarnjeg lista Ministarstvo pravosuđa i uprave navodeći kako je protiv pravosudnih policajaca proveden stegovni postupak zbog teške povrede službene dužnosti u obavljanju poslova sprovođenja te su proglašeni krivima i izrečena im je odgovarajuća kazna. Doznali smo da su novčano kažnjeni oduzimanjem dijela plaće sljedećih nekoliko mjeseci, već su vraćeni na posao i nisu više pod suspenzijom, a oni se nisu koristili mogućnošću žalbe na sankciju koja im je izrečena.

Sposobnost

Ministarstvo ne navodi o kakvoj je kazni riječ, iako smo ih to pitali, ali napominju da je riječ o iskusnim pravosudnim policajcima koji su u zatvorskom sustavu od 1994. odnosno 2007. godine, te da su tijekom obavljanja službe imali velik broj sprovođenja koja su obavili bez primjedbi. Pitali smo i Ministarstvo pravosuđa je li točno da je jedan od te dvojice pravosudnih policajaca bez oka, ne naravno s namjerom da bismo ga zbog toga stigmatizirali, nego smo željeli doznati na koji onda to način on zadovoljava i uvjete za držanje i nošenje oružja.

Iz Ministarstva su odgovorili da se zdravstvena sposobnost službenika pravosudne policije utvrđuje Pravilnikom o posebnoj zdravstvenoj sposobnosti državnih službenika na poslovima osiguranja u kaznionicama i zatvorima Uprave za zatvorski sustav te da bijeg ni na koji način nije povezan sa zdravstvenom sposobnosti dvaju pravosudnih policajaca, nego se incident dogodio zbog propusta u sprovođenju, što je potvrdila i odluka nadležnog službeničkog suda.

Kriva procjena

- Ovaj je postupak ekspresno riješen, što ne čudi kad je Jana Špero, pomoćnica ministra za zatvorski sustav, rekla da, osim pravosudnih policajaca, nitko nije odgovoran za bijeg zatvorenika. Nadređeni naprosto ne žele priznati da je netko krivo procijenio zatvorenika. Podsjetit ću i da nitko nije snosio odgovornost zbog smrti zatvorenika u splitskom zatvoru - rekao nam je Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudne policije.

Šef sindikata pravosudnih policajaca potvrđuje kako je točna tvrdnja iznesena u medijima da jedan pravosudni policajac koji je bio u pratnji zatvorenika nema oko, a o tome kaže:

- Ovo nije prvi slučaj da netko ne ispunjava zdravstvene uvjete, međutim sustav bi tim ljudima trebao naći neka druga radna mjesta unutar zatvorskog sustava primjerena njihovu zdravstvenom stanju - kaže Tatarević i dodaje kako mu nije jasno na temelju čega su odgovorni u splitskom zatvoru procijenili da pravosudni policajci koji su sprovodili zatvorenika na sud ne moraju vezati i noge zatvorenika, iako takva mogućnost postoji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:58