RADIMIR ČAČIĆ

‘Pravosuđe nam je kloaka, Sessa mora otići! HDZ se mora izvući iz rova, inače mu prijeti percepcija zaštitnika mafije‘

Čačić tvrdi da za premijera nije dobro što su se zakuhale stvari oko Vrhovnog suda
 Bruno Konjevic/Cropix

Predsjednik Narodne stranke - Reformista Radimir Čačić za N1 je govorio o svemu oko spora o kandidiranju i izboru nove predsjednice ili predsjednika Vrhovnog suda. Čačić je hrvatsko pravosuđe na čelu sa sudstvom nazvao "kloakom" i pozvao je HDZ na borbu protiv "mafije u sudstvu".

Kazao je kako je sredina jedina mogućnost rješenja za izbor predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda te kazao da nema problema s time da se zamjeri i lijevima i desnima, ali da je to, kako je kazao, naprosto tako zato što drugog rješenja nema.

- Stvari će se pokrenuti samo tako da se dosegne određena razina dogovora. Tu su dvije ključne institucije, jedna je predsjednik države, druga je Hrvatski sabor - kazao je Čačić te dodao da treba korigirati i sam zakonski tekst.

Prokomentirao je i jučerašnju odluku Ustavnog suda.

- Kad se na jednoj takvoj temi struka očito ozbiljno raskolila u svojim stavovima, onda je blago rečeno nepristojno od Ustavnog suda da ne otvori javnu raspravu, a donosi odluke u kojoj je sam Ustavni sud podijeljen - kazao je te potom ustvrdio da je takvu odluku očekivao, ali da ona nije ništa promijenila.

- Ja sam kao dobronamjeran čovjek sa zdravim razumom i nekim političkim iskustvom - u sredini - kazao je Čačić govoreći o rješenju za taj spor.

Nakon što je Čačiću ispričano što je sve predsjednik kazao na konferenciji za medije koju nije stigao čuti i kako je kvalificirao pojedine ljude, šef Reformista kazao je da takve kvalifikacije nisu dobre i da ne pridonose rješenju "bez obzira koliko u njima ima istine", te ustvrdio da u nekima od njih ima prilično istine.

Ipak je izdvojio i ono u čemu se ne slaže.

- Ministar Malenica je jedan ozbiljan čovjek koji pokušava odraditi svoj dio priče u reformi te kloake. Kloake koja se ovog trenutka zove, na čelu sa sudstvom, hrvatsko pravosuđe - kazao je Čačić.

Kazao je i da svi znaju da promjena na čelu Vrhovnog suda nije reforma, ali je važan početak, kao i to da nije istina da nitko u HDZ-u ne želi reformu sudstva. Kazao je da je ministar Malenica taj koji je po prvi put u nekoliko desetljeća “izdao naredbu” da se imaju zaključiti svi sudski postupci stariji od sedam godina te da premijer sasvim sigurno želi reformu pravosuđa.

'Morat će se napraviti neka vrsta dogovora'

Kazao je i da za premijera nije dobro što su se zakuhale stvari oko Vrhovnog suda.

- Sudac Šarić je rekao isto kao i ja, tu će se morati napraviti neka vrsta dogovora. Prvi korak će sigurno biti da se raspiše novi javni poziv, sutra ili prekosutra, jer takav je okvir - kazao je Čačić.

Kazao je i da Vrhovni sud treba voditi osoba koja je spremna i ima kičme, te da Zlata Đurđević, koliko je čitao, sve to ima.

- Ja ću za nju glasati uvijek, bez obzira kako o njoj glasao bilo tko. Mislim, glasat će Reformisti. Profesorica Zlata Đurđević je rekla da će se javiti na javni poziv. Neka ide javni poziv, neka se javi, i idemo vidjeti u Saboru tko je za što - kazao je i potom kratko naveo u kojoj bi poziciji bio tko u vladajućoj većini u takvoj situaciji.

Kazao je da bi ovaj put to išlo malo teže nego nedavno sa Suverenistima koji su omogućili Gordanu Jandrokoviću da Milanoviću vrati prijedlog za kandidatkinju za Vrhovni sud “na doradu”.

- Nije to ista situacija kao odluka s predsjednikom Sabora da vrati u proceduru. HNS će sigurno glasati za nju. SDSS bi se morao jako, jaaako osramotiti da ne glasa (za nju) - kazao je i ostavio otvorenom tvrdnju da možda HDZ neće glasati.

Stanje s tolikim sucima i aferama u kojima se otkrivaju, kazao je da građane uvjeravaju da im suci poručuju da su budale i da iz svoje pozicije mogu raditi što hoće.

- Ono što mene fascinira sa sudstvom, sa Sessom i s Mamićem, sjećate li se, svi se sjećamo, zašto je Sessa postao predsjednik Vrhovnog suda? Zato što nije postao Turudić. A zašto nije postao Turudić? Zato jer je tada, a već je sve dogovoreno s Kolindom, sve je objavljeno, izašlo je na vidjelo da je kuhan i pečen, da je prst i nokat sa Zdravkom Mamićem. A što je postao? Postao je predsjedavajući do izbora predsjednika Visokog kaznenog suda koji je na sebe preuzeo 90 posto faktičkih ovlasti Vrhovnog suda - objasnio je drugo krilo političke priče o sporu oko Vrhovnog suda.

'HDZ će se morati izvući iz tog rova'

Kazao je da se takvo stanje rješava tako da se na čelo Vrhovnog suda postavi čovjeka koji ima stav i koji želi promjenu te da se radi o malom broju sudaca koji na ključnim pozicijama odigrava stvari.

On osobno, kao onoga tko bi vodio bitku s pozicije šefa Vrhovnog suda, vidi profesoricu Zlatu Đurđević.

- Kad se jednom ukorijeni mafija, kad je sustav postavljen, jedan manji broj na ključnim mjestima može odigrati sve ovo što se odigrava - kazao je Čačić te dodao da se slaže s tvrdnjama da je hrvatsko pravosuđe trulo.

Kazao je i što prijeti vladajućoj stranci.

- HDZ će morati izaći iz tog rova jer će ga to skupo koštati. Ne može ostati u tom rovu u kojem ga se može identificirati da brani kriminal u sudstvu. Ne može! Ja znam da to nije stav predsjednika Vlade - kazao je te još jasnije objasnio što prijeti HDZ-u.

- Opasnost da te se percipira kao onoga tko štiti mafiju - kazao je.

- Predsjednika Vrhovnog suda mora se maknuti. Morat će se doći do dogovora i morat će se maknuti predsjednik Vrhovnog suda - kazao je Čačić, po drugi put spominjući Đuru Sessu.

Za Milanovićev stil, pak, tvrdi da nema previše opravdanja.

- Način je važan, nije dobro bacati benzin na vatru, davati izjave koje se mogu shvatiti osobno. Nema sumnje da predsjednik Republike apsolutno ima pravo u tome za što se bori. Sve to što danas govori Milanović, vratit će mu se, ali ne kao minus, nego kao plus - kazao je Čačić za N​1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2022 07:12