SKUP U OSIJEKU

Pravobraniteljica: ‘Skoro svako treće dijete žrtva je nasilja. Pandemija je ostavila tragove‘

Naglasila je da preventivne aktivnosti za djecu i među djecom trebaju biti sustavne, organizirane i dostupne

Helenca Pirnat Dragičević

 Nikola Vilic/Cropix

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević upozorila je u srijedu da je svako četvrto dijete, a putem tehnologija čak i svako treće žrtva nekog oblika nasilja, zbog čega nužnim smatra provođenje preventivnih aktivnosti među djecom.

Da je prema istraživanjima nasilje nad djecom sve prisutnije pravobraniteljica je govorila na obilježavanju 15 godina rada osječkog Regionalnog ureda pravobraniteljice za djecu.

Naglasila je da preventivne aktivnosti za djecu i među djecom trebaju biti sustavne, organizirane i dostupne za svu djecu jer ona trebaju shvatiti da nasilje nije prihvatljivi oblik ponašanja.

Ustvrdila je da odrasli trebaju shvatiti kako nasilje djece ne nastaje preko noći te da je svako djetetovo nasilje određeni poziv upomoć, a prilikom svakog takvog ekscesa društvo se u cjelini treba zapitati gdje smo zakazali.

Pirnat Dragičević rekla je da stanje prava djece na području pet slavonskih županija, koje prati osječki Regionalni ured, bitnije ne odstupa od onog u ostalom dijelu Hrvatske.

Kao prioritet je navela da se društvo više posveti mentalnom zdravlju djece, jer su recentna istraživanja pokazala da neka djeca nisu dobro, da su pandemija i okolnosti unatrag dvije godine ostavile tragove na pojedinoj djeci kojoj je potrebna pomoć i podrška.

Istaknula je da je Ured pravobraniteljice za djecu kroz djelovanje osvijestio postojanje dječjih prava, da su djeca nositelji i subjekti tih prava, ali treba još puno truda uložiti da zaživi koncept dječjih prava koji zapravo ne dijeli prava i odgovornosti.

Provedena istraživanja Ureda iz 2018. pokazala su da su djeca postala apatična zbog nedovoljne uključenosti kod donošenja odluka u odgojno-obrazovnim ustanovama i stoga što ne dobivaju određene odgovore, upozorila je Pirnat Dragičević i zaključila da djecu treba više pitati, više čuti i uključiti.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu u osječkom Regionalnom uredu Sanja Vladović kazala je da su sastav i vrsta pritužbi, s kojima se susreću vrlo slične kao i u ostalim dijelovima zemlje, pri čemu je najzastupljenije kršenje obrazovnih prava djece, prava na roditeljsku skrb i život s roditeljima, nasilje i zanemarivanje te zdravstvena prava.

Na tribini "Petnaest godina osječkog Ureda pravobraniteljice za djecu - postignuća i izazovi" na osječkom Filozofskom fakultetu predstavljena je publikacija Pravobraniteljstva za djecu pod naslovom "S obje strane rešetke" autorica Višnje Biti i Maje Gabelica Šupljika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:49