PUNE SE ČEKAONICE

‘Pravi učinak onoga što se dogodilo vidjet ćemo idući tjedan!‘ Krenulo je ranije nego inače, liječnici su u poslu do grla...

Veći je i broj pacijenata s covidom, a u Klinici za infektivne bolesti hospitalizirano ih je dvadesetak

Čekaonica, ilustrativna fotografija

 Biljana Gaurina/cropix/Cropix

U posljednje vrijeme sve više djece u bolnice dolazi s virusnim infekcijama, i to ranije nego obično, a pune se i čekaonice u domovima zdravlja kod obiteljskih liječnika. Veći broj pacijenata je zabilježen od početka rujna, kada je počeo vrtić i školska godina, a vjerojatno je i zahlađenje donijelo povećan broj infekcija.

- Najčešće su to respiratorne tegobe, blaže prehlade u obliku nižih temperatura, kašlja, hunjavice i slično, rekla je za Dnevnik.hr ravnateljica Doma zdravlja Zagreb-Zapad, Jelena Rakić Matić.

U Klaićevoj kažu da im je pojačan priljev djece počeo još za vrijeme toplih dana, a još je veći otkako je zahladilo. Pedijatar Ivan Pavić iz Klaićeve kaže da će se pravi učinak zahlađenja vidjeti tek idućeg tjedna, a dodaje da se zasad uglavnom radi o virusnim infekcijama kod djece pa ona brzo budu otpuštena kućama.

U Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević‘ kažu da je sve u granicama očekivanog.

- Imamo virusne infekcije koje su standardne, nešto veći broj enterovirusnih infekcija, imamo nekoliko slučajeva influence, rekao je za Dnevnik.hr predstojnik Klinike Ivan Puljiz.

Veći je i broj pacijenata s covidom, a u Klinici za infektivne bolesti hospitalizirano ih je dvadesetak. Uglavnom se radi o starijim ljudima s kroničnim bolestima.

Kako bi izbjegli viroze, liječnici savjetuju ljudima da se toplije obuku, piju tekućinu, peru ruke i ne zadržavaju se u velikim gužvama, a posebno je dobro boraviti na otvorenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 06:13