REAKCIJA SINDIKATA

Pozvali Vladu da zaustavi propadanje željeznice i pruga: ‘Na nekima se vozi sporije nego u doba Franje Josipa‘

Iz Sindikata hrvatskih željezničara ističu da se željeznica našla u začaranom krugu propadanja
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Sindikat hrvatskih željezničara pozvao je u četvrtak članove Vlade da zaustave propadanje željeznice i osiguraju novac za održavanje pruga budući da se na nekima od njih danas vozi pet puta sporije nego u vrijeme Franje Josipa.

Zaostatak kapitalnog održavanja zahvatio je već dvije trećine pruga, a stanje skretnica i kolodvorskih kolosijeka još je mnogo gore. Građani stradavaju na nezaštićenim prijelazima. Na prugama na kojima se u vrijeme cara Franje Josipa vozilo 100 kilometara na sat, sada se vozi 20 kilometara na sat, ističe sindikat u javnom pismu premijeru Andreju Plenkoviću te ministrima Zdravku Mariću i Olegu Butkoviću.

Aktualnu i prethodne vlade prozivaju za propadanje željeznica, neosigurane željezničko-cestovne prijelaze na kojima se gube životi i isklizavanje teretnih vlakova pri malim brzinama.

Članovima Vlade poručuju da će biti odgovorni ako se na uništenim prugama ponovi nesreća kakva se 1974. dogodila u Zagrebu.

"Ako dođe do nesreće, prvo će se postaviti pitanje tko je odlučio da se pruga ne obnavlja u ciklusima predviđenima pravilima struke", poručuje sindikat.

Ističu i da se željeznicu ne može prepustiti EU projektima jer je realni tempo modernizacije iz EU fondova 20 do 30 kilometara pruge godišnje, a u Hrvatskoj je zaostatak kapitalnog održavanja oko 1800 kilometara te se i dalje povećava.

Željeznica se našla u začaranom krugu propadanja. Prijevoz robe na tako lošim prugama je preskup pa je korisnicima povoljnije prevoziti kontejnere kamionima, a prijevoz putnika nije atraktivan zbog vrlo malih brzina i čestih zakašnjenja.

Sindikat upozorava i da se zbog izostanka kapitalnog održavanja u teškoćama tvrtka osnovana upravo radi redovnog održavanja pruga - Pružne građevine d.o.o.

Ta je tvrtka u 2020. zbog otkazivanja već ugovorenih poslova ostvarila gubitak oko 50 milijuna kuna. No, dodaju, da država financira kapitalno održavanje na 80 do 100 kilometara pruga godišnje, Pružne građevine imale bi dosta prihoda za funkcioniranje, za obnovu mehanizacije te bi postale regionalni lider.

"Više je nego apsurdno i žalosno što Pružne građevine d.o.o. iz administrativnih razloga, ne smiju sudjelovati u izvođenju projekata koje financira EU, iako smo Vama i vašim prethodnicima prezentirali slovenski model organizacije, kojim bi problem bio otklonjen. Radi toga Pružne građevine d.o.o., ali i državni proračun, izgubili su dosad milijarde kuna, budući da su izvođači, umjesto Pružnih građevina, u pravilu stranci koji u Hrvatskoj ne plaćaju poreze i doprinose, ali ni PDV", ističe Sindikat u pismu premijeru i ministrima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:40