DRAMA U SLAVONIJI

Poznati uzgajivač o svinjskoj kugi: ‘Događa se jedan veliki apsurd, to nikako ne pije vodu...‘

‘Mjere koje su poduzete prije pojave afričke svinjske kuge su u redu, ali su mjere zakazale u trenutku kada se bolest pojavila‘

Ilustracija

 Matija Djanjesic/Cropix

Od pojave afričke svinjske kuge do danas, u Hrvatskoj je usmrćeno više od 17.000 svinja na poljoprivrednim gospodarstvima koja su u zoni ograničenja, piše HRT. Marija Vučković, ministrica poljoprivrede rekla je da Vlada realizira jedan po jedan zaključak koji se odnosi na ublažavanje ekonomskih i socijalnih posljedica afričke svinjske kuge. Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo HPK-a, istaknuo je da su mjere koje su poduzete prije pojave afričke svinjske kuge u redu, ali da su mjere zakazale u trenutku kada se afrička svinjska kuga pojavila.

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, osvrnula se na moguće nove mjere i korake Ministarstva poljoprivrede u suzbijanju afričke svinjske kuge. Rekla je da Vlada realizira jedan po jedan zaključak koji se odnosi na ublažavanje ekonomskih i socijalnih posljedica afričke svinjske kuge.

- Trenutno radimo na realizaciji zaključaka koji se odnose na nadoknadu direktnih šteta i isto tako u tijeku je proces odobravanja dodatnog programa koji se odnosi na podupiranje otpremanja zdravih životinja u klaonice u svrhu ograničene prerade. U pripremi su mjere koje se odnose na sufinanciranje indirektnih šteta koje se mogu procijeniti u odnosu na izgubljene promete, objasnila je.

Ministrica je istaknula da Ministarstvo poljoprivrede ima određene procjene o kojem broju izgubljenog prometa se radi, ali ih nije željela iznositi prije nego što budu prezentirane uzgajivačima, nadležnim komorama i savezima, a to će biti idući tjedan.

Jedna od tri najopasnije bolesti

Dodala je i da nikada prije nije bilo više sastanaka s nadležnim komorama i savezima.

Prof. Lorena Jemeršić, predstojnica odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta, rekla je da afrička svinjska kuga nije opasna za ljude te da virus ne prelazi ni na jednu drugu vrstu životinja. Dodala je da je to isključivo bolest domaće i divlje svinje.

- Prepoznata je kao jedna od tri najopasnije bolesti životinja uopće u svijetu danas prema svim pokazateljima. Razlog tome je što se užasno teško nadzire. Imamo priliku vidjeti da usprkos svim mjerama i svemu što se uvodi i provodi i na našem području, ali i u Europi i svugdje, da je ta bolest sklona širenju svim mogućim putevima, svim mogućim sredstvima i kao takva vrlo je teška za kontrolirati, istaknula je Jemeršić.

Jemeršić je komentirala što se mora napraviti kako bi se afrička svinjska kuga suzbila te rekla da je potrebno provesti najstrože mjere kako bi se bolest uopće stavila pod nadzor.

- To je jedna mjera koju provodi i Republika Hrvatska, usmrćivanje svih životinja koje su bolesne, koje su sumnjive na bolest, koje su bile u kontaktu s bolesnim životinjama i koje nisu u pravom sigurnosnom okolišu dakle koje nisu zaštićene od toga da su u budućnosti zaraze od virusa afričke svinjske kuge, rekla je Jemeršić.

Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo HPK-a, osvrnuo se na mjere koje je Vlada poduzela i rekao da su mjere koje su poduzete prije pojave afričke svinjske kuge u redu, ali da su mjere zakazale u trenutku kada se afrička svinjska kuga pojavila.

- Mi smo u roku tri ili četiri dana trebali očistiti par naselja u krugu od pet kilometara od žarišta prve pojave afričke svinjske kuge, mi to nismo učinili. Danas imamo 15 ili 16 općina gdje su izvori afričke svinjske kuge i afrička svinjska kuga svakim danom osvaja po jedno novo naselje. Imamo oko 17 tisuća eutanaziranih svinja i kada dodamo 23 tisuće svinja koje su otišle na otkup, termičku obradu, to je 40 tisuća svinja i to je jako veliki gubitak, objasnio je Golubović.

Sve skuplje meso

Golubović je dodao da će zbog tog gubitka građani svinjsko meso plaćati sve skuplje. Istaknuo je i da su svinjogojci djelomično zadovoljni s visinom odšteta.

- Savez udruga svinjogojaca poslao je Ministarstvu poljoprivrede prijedlog cijena za odštete međutim to nije baš tako usvojeno. Najveći problem sada ja kategorija od 35 do 80 kilograma za koju smo tražili tri eura, rekao je, piše HRT.

Svinje koje idu na klanje i od kojih će se nešto iskoristiti ne završavaju u kafileriji, 12 i pol posto su jeftinije od svinja koje završavaju u kafileriji. To nikako ne pije vodu i stvarno je jedan veliki apsurd koji se događa, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:28