LJETNI ROK

Poznati privremeni rezultati Državne mature: Svaki deseti učenik pao je iz barem jednog obaveznog predmeta

Rezultati su privremeni, a na temelju iskustva prethodnih godina, očekujemo oko 4000 prigovora, dodao je

Vinko Filipović

 Damir Krajac/CROPIX

Na ovogodišnjoj Državnoj maturi u prosjeku je svaki deseti učenik pao iz barem jednog od obaveznih predmeta - matematike, hrvatskog jezika i engleskog jezika - govore neslužbeni podaci Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

Vinko Filipović, v.d. ravnatelj NCVVO-a navodi da su ovogodišnji rezultati državne mature, ukupno gledajući, na razini prošle godine, a mjestimice i bolji.

- U engleskom jeziku učenici su postigli bolje rezultate i na osnovnoj i na višoj razini, na hrvatskom su bolji rezultati na osnovnoj, a nešto lošiji na višoj razini, dok su u matematici obrnuto - navodi ravnatelj NCVVO-a.

Bolje su rezultate učenici postigli i u izbornim predmetima poput kemije, biologije, psihologije, povijesti i geografije, a nešto su lošiji rezultati ostvareni u fizici te politici i gospodarstvu.

Ove je godine Državnoj maturu pristupilo 28.451 učenik iz gimnazija i strukovnih škola, što je opet najmanji broj kandidata otkako je matura uvedena. Broj učenika na maturi u prosjeku pada za 2000 po godini, lani ih je bilo 31.799.

Prema neslužbenim podacima, koji će u izvjesnoj mjeri biti korigirani nakon procesa žalbi (lani je bilo više od četiri tisuće prigovora) situacija za obvezne predmete državne mature izgleda ovako: matematiku je palo 12,9 posto učenika, hrvatski jezik 11,1 posto učenika, a engleski 4,5 posto učenika.

Ukupno je ove godine, prema podacima NCVVO-a, pisano 107.915 ispita, a onih obveznih iz matematike, hrvatskog i engleskog 85.353. Od tog broja negativnu je ocjenu dobilo 8.119 ispita, odnosno 9,5 posto, čime je u prosjeku svaki deseti učenik, dakle, pao jedan od obveznih predmeta. S obzirom na to da je jedan dio učenika vjerojatno pao više od jednog predmeta, teško je reći točan broj onih koji nisu prošli maturu. Usput, učenik nije prošao maturu ako je nije prošao prag prolaznosti za jedan od predmeta, za matematiku je on na 25 posto, za hrvatski jezik 35 posto, a engleski 36 posto.

Sudeći prema ovim brojevima, srednjoškolcima i dalje najteže ide matematika, a i hrvatski je jezik sasvim blizu. Recimo, lani je 14 posto učenika umjesto eseja iz hrvatskog predalo prazan papir. Za engleski jezik, s druge strane, ovogodišnji su rezultati najbolji unazad nekoliko godina. Osim toga, gledajući A (višu) i B (osnovnu) razinu, može se uočiti da je više negativnih ocjena bilo na osnovnoj razini ispita nego na višoj. Tako je, primjerice, višu razinu matematike palo svega 635 učenika (5,9 posto) u odnosu na 3049 učenika (18,9 posto) koji su pali osnovnu B razinu matematike. Što se hrvatskog tiče višu je razinu palo njih 1378 (7,5 posto), a osnovnu 1783 (20,9 posto), a engleski je na višoj razini palo samo 142 učenika (0,82 posto) dok je na osnovnoj njih 1132 (12,9 posto).

- Mislim da su unatoč pandemiji i svemu što je učenike snašlo ovogodišnji rezultati iznenađujuće dobri i pokazuju da su učenici imali poseban angažman s obzirom na okolnosti, ali i da su doprinijeli probni ispiti mature koji su se održali u ožujku i travnju - govori Filipović.

Tome u prilog govori i podatak da je 261 ispit na ovogodišnjoj državnoj maturi riješen sa stopostotnom točnošću. Pritom ih je iz matematike A razina bilo 38, a B jedan, iz engleskog jezika 83 na višoj, a 125 na osnovnoj, a sedam iz fizike, četiri iz informatike i 3 iz kemije.

Istodobno s objavom rezultata mature u ponedjeljka u podne počeo je teći i rok za ulaganje prigovora na bodovanje ispita mature. Taj se prigovor mora podnijeti u roku od 48 sati od objave privremenih rezultata mature, odnosno do 13. srpnja u 12 sati.

- Rezultati su privremeni, a na temelju iskustva prethodnih godina, očekujemo oko 4000 prigovora- kaže Filipović. Prigovore će najprije rješavati prvostupanjsko povjerenstvo, a bude li žalbi na njihove odluke, razmatrat će ih drugostupanjsko povjerenstvo, dodaje. Konačni rezultati bit će poznati 18. srpnja.

Osim što su doznali rezultate mature, kandidati će danas doznati i kako stoje na rang-listi upisa na fakultete. Prema kalendaru Središnjeg prijavnog ureda, danas iza 14.00 bit će objavljene privremene rang-liste za upis na studijske programe. Učenici svakako moraju imati na umu da se poredak još može mijenjati, budući da je fakultete moguće prijavljivati i odjavljivati, te mijenjati njihov poredak sve do 18. srpnja u 13.59 sati. Tog dana u podne izlaze konačni rezultati mature, a iza 15 sati 18. srpnja bit će objavljene konačne rang liste upisa na studijske programe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:50