MIJENJA POLITIČKI DRES

Poznati načelnik napušta SDP, šuškalo se da je razlog fatalna HDZ-ovka, ali na kraju je osvanuo među Socijaldemokratima

Iako lokalni SDP-ovci otkrivaju kako se to dugo pripremalo, i njih je službena vijest koju je lokalni čelnik objavio na Facebooku više nego iznenadila

Kuzma Tomašić

 Bozo Radic/Cropix/Cropix

Vijest o izlasku Kuzme Tomašića, načelnika korčulanske Općine Smokvica, iz SDP-ovih redova potresla je otok, piše Slobodna Dalmacija.

Iako lokalni SDP-ovci otkrivaju kako se to dugo pripremalo, i njih je službena vijest koju je lokalni čelnik objavio na svojem privatnom profilu na Facebooku više nego iznenadila.

Tomašić nije krio nezadovoljstvo strankom otkad je, prije otprilike dvije godine, kormilo stranke iz ruku Davora Bernardića prešlo u ruke Peđe Grbina, a lokalni socijaldemokrati dodat će kako je načelnik iz nekad privilegiranog položaja prešao u nemilost svojih stranačkih kolega.

Tomašić je na prošlim parlamentarnim izborima bio prilično visoko na listi za ulazak u Sabor, čak ispred pločanskoga gradonačelnika Miše Krstičevića i prve žene Supetra Ivane Marković, što je izazvalo negodovanje njegovih kolega na terenu. Otkrivaju neslužbeno kako se Tomašić nakon odlaska Bernardića iz stranke nije kandidirao za županijska tijela stranke, a navodno je odgađao i izbor predsjednika SDP-a smokviškog ogranka pravdajući se sezonom.

Nakon dugih 15 godina, jedan od najmlađih i najuspješnijih načelnika u Hrvatskoj zaključio je kako SDP “jednostavno više nije mjesto za njega”, vrijednosti socijaldemokracije i dalje će nositi u srcu, napisao je na Facebooku, kao i sve divne ljude koje je upoznao zahvaljujući stranci, no SDP-ovoj je članskoj iskaznici nedvosmisleno poručio – adio!

Novinari Slobodne pitali su Krstičevića, koji je ujedno i predsjednik SDP-ove organizacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, što o tome misli.

– Tomašić je bio u vrlo dobrim osobnim odnosima s bivšim vodstvom stranke. Nitko mu to nije zamjerao niti uzimao u obzir otkad se vodstvo promijenilo, nije imao razloga osjećati se u lošijem položaju u SDP-u.

Možda je bio nezadovoljan jer je smatrao da je prelazak njegova položaja iz “privilegiranog”, kakav je imao prije, u “odgovarajući”, kakav mu sad pripada, smatrao neadekvatnim. Mogućnost njegova odlaska iz stranke već se neko vrijeme spominje, a Tomašić je tu priču nekoliko puta u potpunosti demantirao.

Nedavno je bio sastanak Županijske organizacije na kojoj je Tomašić bio prisutan. Tom je prilikom istaknuo kako još nisu provedeni izbori za predsjednika lokalne organizacije stranke jer nije imao vremena, ali da će se izbori provesti čim prođe sezona i da će se kandidirati za predsjednika – rekao je Krstičević.

image

Mišo Krstičević

Duje Klaric/Cropix/Cropix

Čelnik socijaldemokrata u najjužnijoj županiji smatra kako bi za opću vrijednost stranke bilo bolje da je Tomašić ostao član SDP-a, ali da istodobno nisu previše nezadovoljni. Ako će on ideološki ostati vjeran vrijednostima koje su im zajedničke i koje smatraju ispravnima, i dalje će na njega gledati kao na kolegu i partnera u izgradnji pravednijeg i boljeg društva.

Krstičevića su pitali smatra li da Tomašić prelazi u neku drugu stranku, konkretno novu stranku Socijaldemokrati, koju osniva Davor Bernardić.

– Svatko na određene situacije gleda na drugačiji način, nekoga veže ideologija, nekoga prijateljstvo i poznanstvo, a jako puno ljudi interes. Evidentno je da Tomašić prelazi u stranku Davora Bernardića i to je razlog njegova napuštanja SDP-a.

Vjerojatno je dobio određena obećanja koja su u skladu s njegovim ambicijama. Ljudima ne treba zbog takvih stvari zamjerati, bitno je da je njihov sustav vrijednosti na pravoj strani, i dalje ih gledamo kao partnere – poručio je Krstičević.

Kuzma Tomašić pak nije htio potvrditi prelazak u stranku Socijademokrati, no ostaje aktivan u politici.

– U politici ostajem aktivan, i to na lijevom spektru, a više o mojem mogućem budućem angažmanu doznat ćete idućih dana. Zadnja dva mandata bio sam predsjednik smokviškog ogranka SDP-a, bio sam i dopredsjednik županijskog ogranka, na izborima za Županijsku skupštinu postigli smo solidan rezultat, odnosno isti broj vijećnika.

Nakon tih izbora najavio sam kako se više neću kandidirati za županijske i državne funkcije, bilo je previše kritika na našu navodno loše odrađenu kampanju. Povukao sam se i prepustio novim ljudima u stranci da isprave gdje smo mi griješili, posljednjih godinu i pol nisam se miješao u provođenje županijske politike.

Mislim da ni onda nismo bili u dobroj poziciji, a sad smo još u goroj, još smo više nevidljivi. Ostale navode i kavanske priče kolege Krstičevića neću komentirati – objasnio je Tomašić.

Smokvičanima ostaje sve isto kao i do sada, poručio je svojim sumještanima. Borio se za svoje mjesto kao član SDP-a u hijerarhiji HDZ-a, kaže, borit će se i kao član neke druge stranke ili nezavisni.

Što se tiče Općine i njegova načelničkog mandata, ističe, nastavlja se truditi da svakim danom budu sve bolji.

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, Tomašić je odnedavno i u romantičnoj vezi s mladom otočankom za koju Korčulani tvrde da je članica HDZ-a. Sukladno tome, brojni su komentari diljem otoka kako Tomašić, radi ljubavi, prelazi upravo u HDZ, no on je te navode ipak demantirao.

– Iako sam u dobrim odnosima s mnogim HDZ-ovcima, mogu prijeći bilo gdje, ali u HDZ ipak neću, barem ne kao izabrani načelnik SDP-a – kratko je komentirao uz smijeh.

Na kraju je priča ipak nešto drugačija. Tomašić se pojavio na osnivačkoj skupštini Socijaldemokrata i tako je riješena i ta nepoznanica o njegovoj budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:37