‘VLADAVINA SVINJA‘

Poznata spisateljica: ‘Puno toga sam vidjela, ali takav primitivizam i prostituciju kao na našem otoku nisam nikad!‘

‘Svaki cent zarađen od ovoga jada od ponude osvanit će ka problem u kući. Petorostruki novac neće in bit dovoljan da bi od dugova i iz ovisnosti spasili najrođenije!‘

Hvar, Tonka Alujević

 Profimedia, Cropix/

Poznata novinarka i spisateljica te kolumnistica i autorica dokumentarnih serijala Tonka Alujević, inače rođena Hvaranka, na svom je Facebook profilu objavila fotografiju mlade turistkinje kako u samoj gradskoj jezgri obavlja nuždu iza terase restorana, vjerojatno misleći da je sakrivena iza biljaka.

- Nisan nikad mislila da ću ovo doživit. Vladavinu svinja koja će potopit moj grad Hvar. Svi prasci i prasice su tu na broju. Barovi još rade u centru centra, deru se maksimalni decibeli, pub crawlovi...ovde je u nas ta Orwellova životinjska farma. Skoro će 3, napisala je Alujević na svom Facebook profilu. U komentarima su joj mnogi dali podršku rekavši da su krivi naši zakoni.

Podsjetimo, Splićani i Hvarani se već neko vrijeme žale na ponašanje turista, poglavito stranih, koji često pijani rade nered i buku na ulicama, povraćaju i vrše nuždu u centru grada i slično.

Alujević je i na portalu Morski.hr kritizirala masovni turizam, rekavši da je ‘ostalo puno milja iza nje, a nije bila na vulgarnijem mjestu‘.

- Vidila san razne poraze određenih sredina, posrnuća i potonuća ali ovakovome primitivizmu i prostituciji nisan nikad svidočila, piše Alujević.

- Ova je generacija, ova je jadna služinčad napisala rekvijem, Rekvijem za tišinu. Onaj koji se boji mira, kojemu stalno nešto mora zvižjat, bučit i larmat je primitivna i bolesna osoba. I naravno gramzljiva. Postali smo društvo koji će dozvolit svaku vrst poniženja, pritrpit svu silu nasilja, držat pet miseci čepe u uši samo da bi se ogrebali za te prasačke pineze.

Mnogi će našu rič šušur spominjat u kontekstu buke, galame ali šušur je benigan i simpatičan. On se odnosi na žamor, na ciku dice, na cvrčke, normalno disanje jednoga živoga mediteranskoga grada, na nešto šta ga čini suprotnošću kontinentalnoj dosadi.

Šušur je bija kolur konteksta, njega više nema, zaminilo ga je, ovo novo stanje uma koje upravo doživljavamo na polju javnoga gradskoga života, a zove se i jest šizofrenija. Svaki cent zarađen od ovoga jada od ponude osvanit će ka problem u kući. Petorostruki novac neće in bit dovoljan da bi od dugova i iz ovisnosti spasili najrođenije. Gledat će i već gledaju narkomančiće, alkoholičare i kockare za svojin stolon. Rastočit će ih ka staru bačvu. Kako je i red, piše Tonka Alujević za Morski.hr .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 13:05