HRVATSKA POMAŽE

POZIV NA HUMANITARNU AKCIJU UDRUGE RODA Prikupljaju se nosiljke za djecu koje se šalju izbjeglicama u Srbiju

U samo dva dana akcije prikupljeno je 12 nosiljki, a želja je do kraja tjedna prikupiti njih 40 koje bi se poslale izbjeglicama
 CROPIX, AFP

Razmišljajući kako pomoći roditeljima izbjeglicama na njihovu nepredvidivom putu do Europe, u udruzi Roda odlučili su inicirati prikupljanje dječjih nosiljki.

Kako objašnjavaju, stvar je poprilično jednostavna - roditelji izbjeglice svoju djecu cijelo vrijeme drže u rukama te zbog toga zaostaju u koloni, a umorna djeca teško da mogu tako zaspati.

Osim toga, nosiljke su bitne jer je tako teže odvojiti dijete od roditelja.

- Inicijativa je došla od samih roditelja koji i dalje pitaju mogu li još kako pomoći. Jedna je žena kupila pet novih nosiljki, a očekujemo da ćemo ih do kraja tjedna skupiti 50. Prva pošiljka za Srbiju trebala bi krenuti sredinom tjedna. Cilj nam je da nosiljke dođu i do malo daljih zemalja, zato što izbjeglice prijeđu već velik put prije nego što dođu u Srbiju - kaže Ivana Zanze, direktorica udruge.

Cijena jedne nove nosiljke kreće se od 150 do 400 kuna, a donirati se mogu i one rabljene.

Druge akcije

Akcija je počela u četvrtak, a u samo jednom danu prikupljeno je 12 nosiljki. Udruga se povezala s međunarodnom neprofitnom organizacijom ADRA koja ima svoje urede u Grčkoj i Makedoniji i koja će organizirati prijevoz nosiljki do majki izbjeglica. Prikupljanje nosiljki trajat će do kraja rujna, a nakon toga, kako kaže Zanze, u udruzi bi trebali nastaviti pomagati roditeljima kroz neke druge akcije.

Ogromni problemi

U to koliko majkama pomažu nosiljke uvjerila se i pjevačica Ida Prester koja je trenutačno u Beogradu. Problemi majki, kako kaže, su ogromni.

Nedostaje im svega - od šampona i vlažnih maramica do mlijeka za dojenje. Majke izbjeglice objeručke su prihvatile nosiljke te se brzo uvjerile u njihovu korisnost.

Svi građani koji žele pomoći izbjeglicama nosiljke mogu odnijeti u prostor udruge Roda u Čanićevoj 14 ili u njihov dućan u Ilici 133.

Isto tako, nosiljke je moguće poslati i poštom. Akciju za pomoć izbjeglicama pokrenuo je i Crveni križ na čiji se žiroračun mogu uplatiti donacije od kojih će se poslije izbjeglicama osigurati hrana i voda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:29