PONOVNA ZARAZA

Pozitivan test unatoč cjepivu: Covid nakon cijepljenja najčešće se javi kod zdravstvenog osoblja

Prvi slučaj infekcije nakon cijepljenja u NZJZ "Dr. Andrija Štampar" dogodio se kod primalje iz jedne zagrebačke klinike
 Matija Djanjesic/Cropix

Vijest da je potpredsjednik Vlade Boris Milošević zaražen koronavirusom premda je još u veljači dobio drugu dozu cjepiva ponovo je otvorila pitanje učinkovitosti cjepiva koja su nam trenutno na raspolaganju.

No, stručnjaci ističu da je poznato da cjepiva nisu 100 posto učinkovita jer uvijek ima onih koji neće imati dovoljno snažan imunološki odgovor i bit će manje zaštićeni, osobito ako su dulje i snažnije bili izloženi virusu. Također naglašavaju da će cjepivo ipak pomoći i u tom slučaju jer bolest neće imati teški oblik, najčešće štiti od hospitalizacije i smrti.

"Uredno sam se cijepio, a onda je PCR test pokazao da sam pozitivan na covid-19!" Da, ima i takvih primjera, potvrđuje nam prof. dr. Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar", u kojem je registrirano desetak cijepljenih osoba koje su bile pozitivne na covid-19 u Zagrebu, a primile su i drugu dozu cjepiva.

U Hrvatskoj je dosad potvrđeno da se nakon cijepljenja zarazilo 58 građana, od kojih je 57 bilo cijepljeno Pfizerom, a jedan Modernom.

Uspješnost 90%

"Prvi slučaj infekcije nakon cijepljenja u našem Zavodu zabilježen je kod primalje iz jedne zagrebačke klinike. Poput nje, i ostali su uglavnom bili zdravstveni djelatnici ili su radili u domovima za starije osobe pa u tome treba uzeti u obzir njihovu izloženost infekciji SARS-CoV-2", kaže prof. dr. Vraneš.

Objašnjava da cijepljeni mogu ne samo imati simptome nego i bez njih biti pozitivni na PCR testu. Dva su moguća razloga ili pozitivni test posljedica trenutne infekcije ili činjenice da je osoba već preboljela covid-19 pa luči virus koji se ne umnožava, ali test ipak može biti pozitivan premda osoba nije infektivna.

"Znanstveno relevantnim istraživanjima je dokazano da i do 14 posto osoba koje su imale covid-19 luči virus do 90 dana nakon preboljenja infekcije. U tih osoba tzv. Ct vrijednosti (virusno opterećenje u uzorku) PCR testa su visoke, u pravilu iznad 33. Naime, što je taj broj niži, osoba je infektivnija jer ima više virusa u testiranom uzorku", objašnjava prof. dr. Vraneš.

Za one koji se zaraze covidom-19, nakon što je prošlo 15 dana od primljene druge doze cjepiva, kaže se da je kod njih cijepljenje bilo neuspješno. Naravno, to se može očekivati kod barem pet posto cijepljenih, kao što govore i kliničke studije, ali je vrlo važno da će i te osobe biti zaštićene od teških oblika bolesti. Također prof. dr. Vraneš naglašava da u tome nema utjecaja soj koji trenutno prevladava. Naglašava da je u Hrvatskoj u ovom trenutku 90 posto zaraženih britanskim sojem, a da je prisutnost ostalih vrlo mala.

Bez smrtnih ishoda

"Stalno sekvenciramo i testiramo uzorke na nove sojeve, ali zasad je prevladavajući samo britanski. Srećom, već dva tjedna bilježimo stagnaciju, pa vjerujem da bi za oko dva tjedna brojevi zaraženih mogli ipak padati", smatra prof. dr Vraneš. Dakako, stalno se prate kako reakcije na cjepiva tako i njihova uspješnost. Izrael je dosad cijepio više od 60 posto građana s dvije doze, a istodobno su rađene i tzv. postmarketinške studije.

U jednoj takvoj pratilo se 500.000 ljudi cijepljenih s dvije doze Pfizera. Pokazalo se da je samo 544 njih bilo inficirano nakon sedam ili više dana od primitka druge doze, ali nije zabilježen niti jedan smrtni ishod. Bilo je 15 zaraženih s težom kliničkom slikom, a samo četvero je imalo teški oblik bolesti, a to je najvažnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:12