APEL ZA SREDOZEMLJE

Požari i oluje poharali pola Mediterana, Milanović zabrinut: ‘Uništava se naš način života...‘

Predsjednici Hrvatske, Italije, Grčke, Malte, Portugala i Slovenije traže brz i učinkovit odgovor na posljedice klimatske krize.

Požar u Župi dubrovačkoj

 Screenshot/facebook/vatrogasci 193/

Predsjednik RH sa svojim je kolegama, predsjednicima Italije, Grčke, Malte, Portugala i Slovenije usvojio deklaraciju "Apel za Sredozemlje" kojoj je cilj podizanje svijesti o potrebi učinkovitog i brzog odgovora na posljedice klimatske krize, poručili su danas iz Ureda predsjednika.

Šest šefova država pozivaju sve sredozemne države, Europsku uniju i međunarodnu zajednicu da se uključe u "zajedničke napore kako bi se zaustavili i preokrenuli učinci klimatske krize".

Deklaracija šestoro predsjednika potaknuta je katastrofalnim šumskim požarima i drugih prirodnim katastrofama s kojima se ovog ljeta suočavaju građani i vlasti država širom Sredozemlja.

Tekst Deklaracije kojeg potpisuju predsjednik RH Zoran Milanović, predsjednica Grčke Katerina Sakellaropoulou, predsjednik Italije Sergio Mattarella, predsjednik Malte George Vella, predsjednik Portugala Marcelo Rebelo de Sousa i predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar objavljujemo u cijelosti:

"Kao što se i očekivalo, klimatska kriza je stigla i poprimila eksplozivne razmjere, do te mjere da se sada govori o ‘klimatskom izvanrednom stanju’. Glavni tajnik UN-a krajem srpnja je nazvao aktualnu krizu stanjem ‘globalnog ključanja’. Njezini su učinci posebno vidljivi u našoj regiji, Sredozemlju, koja je teško pogođena i izložena neposrednom riziku ne samo od nestašice vode i električne energije, već i od poplava, rasprostranjenih toplinskih valova, požara i opustinjavanja. Ekstremni prirodni fenomeni uništavaju ekosustav i ugrožavaju našu svakodnevicu, naš način života. Nema više vremena za gubljenje, nema više vremena za kompromise iz političkih ili ekonomskih razloga. Imperativ je djelovati i poduzeti hitne, učinkovite inicijative. Sve zemlje Sredozemlja moraju se koordinirati i reagirati, odnosno uključiti u zajedničke napore kako bi se zaustavili i preokrenuli učinci klimatske krize. Dužnost je svih nas djelovati u tom smjeru i usvojiti konkretne politike u tom nastojanju. Podići javnu svijest, obrazovati i nadahnuti u svima etiku odgovornosti prema okolišu. Ne samo za sadašnjost, nego i za budućnost naše djece i naraštaja koji dolaze. Šefovi država sljedećih zemalja Sredozemlja i članovi "Skupine Arraiolos" obvezuju se da će u potpunosti podržati zajedničko djelovanje i inicijative te apeliraju na Europsku uniju, ostale zemlje Sredozemlja i međunarodnu zajednicu da ovo pitanje drže visoko na svojoj političkoj agendi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:50