BURNA NOĆ

Požar u Lokvi Rogoznici zaprijetio kućama, vatrogasci: ‘Stanje je neizvjesno, vatra nas stalno preskače‘

Odradili smo sinoć lavovski dio posla jer nam je orkanski vjetar otežavao gašenje, rekao je zapovjednik DVD Omiš Višeslav Pešić

požar u Lokvi Rogoznici

 Nikola Vilic/CROPIX

Veliki požar koji je u ponedjeljak navečer buknuo u Lokvi Rogoznici, na predjelu Ivašnjak kod Omiša, u utorak poslije ponoći primicao se kućama u Starom selu, ali vatrogasci su spriječili napredovanje vatre prema kućama u tom naselju, doznaje se u Županijskom vatrogasnom operativnom središtu u Splitu.

Vatra se jedno vrijeme kretala u smjeru kuća u Starom selu, ali vatrogasci su zaustavili njezino napredovanje, rekli su u Županijskom vatrogasnom operativnom središtu.

Na terenu u gašenju ovog požara poslije ponoći angažirano je ukupno 108 vatrogasca i 33 vatrogasna vozila, koji su na požarištu ostali do jutra, rekli su u Županijskom operativnom vatrogasnom središtu.

Gašenje požara i dalje ometa vjetar koji puše na području zahvaćenom vatrenom stihijom, izvijestili su vatrogasci.

Požar se širi, a prema procjeni vatrogasaca, dužina vatrenog plamena je oko pola kilometra.

U utorak ujutro više od sto vatrogasaca​ s omiškog, makarskog, splitskog, kaštelanskog, solinskog, sinjskog i imotskog područja bori se s vatrom i orkanskim udarima vjetra.

image

požar u Lokvi Rogoznici

Nikola Vilic/CROPIX

- Vatra na požarištu i dalje je vrlo aktivna, sve su vatrogasne snage na terenu i okružile su požar po cijeloj liniji fronta - rekao je Hini zapovjednik DVD Omiš Višeslav Pešić. Napomenuo je i kako im je jak vjetar cijelu noć otežavao posao gašenja, a gore borova šuma, makija i nisko raslinje.

- Situacija na požarištu ista je kao i sinoć. Požar smo okružili, no događalo nam se da bi se vatra nakon sat ili dva ponovno aktivirala. Borimo se, širimo i raspoređujemo snage po terenu. Srećom, suzbijamo ga. Sinoć je čak vatra bila oko kuća, ali smo je suzbili. Odradili smo sinoć lavovski dio posla jer nam je orkanski vjetar otežavao gašenje - izjavio je zapovjednik Pešić.​

image

požar u Lokvi Rogoznici

Nikola Vilic/CROPIX

- Najvažnije je da kuće trenutačno nisu u opasnosti. Imali smo borbenu noć. Vatra nošena jakim vjetrom stalno je mijenjala smjer i gutajući sve pred sobom noćas se primaknula kućama u Starom selu u Lokvi, čije smo napredovanje brzo spriječili. Tako da smo donekle uspjeli vatrenu stihiju 'odbiti' od kuća.

Međutim, vjetar nam stvara velike poteškoće. Trenutačno smo ljudstvom i vozilima okružili požarište, ali svako malo, 'zahvaljujući' orkanskim udarima vjetra, vatra nas preskoči tako da moramo pomicati ljudstvo, jer se plameni jezici šire na sve strane. Teško možemo bilo što prognozirati. Ako se vjetar stiša, vjerujem da ćemo požar staviti pod nadzor. Zasad je sve neizvjesno - rekao je Pešić za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:45