GORI NA KOZJAKU

Požar kod Kaštela: Kuće obranjene, situacija znatno bolja, ali jedan gasitelj je lakše ozlijeđen

Gori trava, nisko raslinje i šuma, a vatra je krenula iz Kaštel Sućurca
 Jakov Žarko/Hanza Media

Na Kozjaku u Kaštel Sućurcu u ponedjeljak oko 13.30 sati buknuo je šumski požar, zbog kojega su angažirane i zračne snage, doznaje se u DVD-u Kaštela.

Gori trava, nisko raslinje i šuma, a vatra je krenula iz Kaštel Sućurca na predjelu Dragočevo, te se požar potpomognut jakim vjetrom u samo sat vremena proširio do samog vrha Kozjaka.

image
Požar na Kozjaku
Zvonimir Barisin/Cropix

U jednom je trenutku vatra stigla do groblja u Sućurcu i Gomilici, no vatrogasci su plamen uspjeli svladati.

U DVD-u Kaštela kažu kako su na teren stigla dva kanadera te će uskoro stići još dva, a osim njih u gašenju sudjeluje stotinjak vatrogasaca s više od 20 vozila.

Na terenu su gasitelji iz DVD- a Kaštela, Mladosti i Gomilice, a u pomoć su im stigle i kolege iz Trogira, Okruga, Solina, te Javna vatrogasna postrojba grada Splita.

image
Požar na Kozjaku
Čitatelj

Mjesto na kojem je buknuo požar na Kozjaku do sada je već u nekoliko navrata gorio i prethodnih godina. Vatrogasci i kanaderi će ostati do daljnjega na terenu, a još uvijek nije poznato o kolikoj se opožarenoj površini radi.

image
Požar na Kozjaku
Zvonimir Barisin/Cropix
image
Požar na Kozjaku
Zvonimir Barisin/Cropix
image
Požar na Kozjaku
Zvonimir Barisin/Cropix

- U početku je vatra zaprijetila obližnjim objektima, ali su sve kuće obranjene. Požar se nošen jakim vjetrom proširio na drugu stranu Kozjaka te smo i tamo poslali snage. Vatrogasci zajedno s posadama zrakoplova aktivno rade na zaustavljanju požara, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Zapovjednik DVD-a Mladost iz Kaštel Sućurca Nenad Bonacin je za Dalmacija danas potrvrdio da je jedan vatrogasac lakše ozlijeđen. U oči su mu upali pepeo i čestice gustog dima, objašnjava Bonacin, pa je morao na ispiranje jer kratkotrajno nije mogao gledati.

Opožarena površina je ogromna, no prve službene procjene još nisu stigle. Stanje na požaru je bitno bolje nego prije sat vremena.

image
Kanader gasi požar
Zvonimir Barisin/Cropix

- Zapadni dio požara je i dalje aktivan i radi se na gašenju. Istočni dio nije lokaliziran, ali je požar zaustavljen te se radi na saniranju terena. Obranjeni su planinarski dom Putalj, crkvica sv. Jurja, ali i vojno postrojenje na vrhu Kozjaka. S južne strane požarište obranjene su kuće. Na trenu je preko 100 vatrogasaca i 30-ak vozila iz 14 vatrogasnih društva. Požar je prebacio na sjevernu stranu planine, Kanaderi to gase, ali taj dio požara nije opasan, rekao je zapovjednik za Dalmacija danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 03:20