AFERA KONCESIJA

POZADINA VELIKOG SPLITSKOG OBRAČUNA Kako je smijenjen Ževrnja: 'Na povlačenje nije lako pristao, sastanak s Plenkovićem bio je prilično buran'

U HDZ-ovim kuloarima može se čuti da Ževrnja nije baš lako pristao na povlačenje, kao i da je sastanak s Plenkovićem bio prilično buran
 Paun Paunović / CROPIX

Bivši gradonačelnik Solina i saborski zastupnik Blaženko Boban novi je HDZ-ov kandidat za splitsko-dalmatinskog župana. Objavio je to jučer na konferenciji za medije šef županijskog HDZ-a Ante Sanader nakon održane sjednice.

Nešto ranije premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je da se dosadašnji kandidat Zlatko Ževrnja povlači, kao što se, uostalom, već nekoliko dana nagađalo u medijima nakon afere Zlatni rat.

- Županu Ževrnji je žao što nije bio svjestan posljedica i propusta u proceduri. Ostaje član HDZ-a, ostaje naš župan koji je vrlo kvalitetno odradio mandat. Svima nam je žao zbog ove situacije. Mislim da je povukao odgovoran i politički konstruktivan potez za dobrobit HDZ-a i ja mu na tome zahvaljujem - kazao je Plenković novinarima. Potvrdio je da su prije odluke, u protekla dva dana, razgovarali o tome.

Sve za Hrvatsku

Zlatko Ževrnja kazao je novinarima, pak, da ne osjeća osobnu odgovornost, ali da je riječ o duboko moralnom činu.

- Da ne nanesem štetu stranci, podnio sam ostavku na kandidaturu za župana - rekao je Ževrnja. Na novinarske komentare da neki na ovo gledaju kao na obračun s ljudima Milijana Brkića, Ževrnja je odgovorio da su to najobičnije spekulacije i da to ne stoji. Odustajanje od kandidature Ževrnja je komentirao i na Facebooku.

“Od prvih dana utemeljenja HDZ-a do danas, bio sam i ostajem do kraja, odani član stranke. Riječi utemeljitelja stranke i prvog predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana: ‘Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što’ bile su i ostale moje temeljno načelo političkog djelovanja. Iako ne osjećam osobnu odgovornost, svjestan medijske slike i percepcije javnosti stvorene nakon donošenja Odluke o dodjeli koncesije za Zlatni rat, te moguće političke štete za HDZ na ovim lokalnim izborima, zahvaljujući još jednom svima koji su me predložili na časnu dužnost kandidata za župana Splitsko-dalmatinske županije, najavljujem osobno odustajanje od tog prijedloga.

Kapacitet

Kao i dosad, ostajem vjeran i odan član HDZ-a, spreman pomoći svojoj stranci i našim kandidatima na lokalnim izborima u svom punom ljudskom, stručnom i političkom kapacitetu”, napisao je Ževrnja na Facebooku.

Neslužbeno se u HDZ-ovim kuloarima moglo čuti kako Ževrnja nije baš lako pristao na povlačenje i da je njegov sastanak s Plenkovićem dan prije bio prilično buran. Odluka da Ževrnja ne bude HDZ-ov kandidat za splitsko-dalmatinskog župana donesena je u ponedjeljak kasno navečer u Banskim dvorima, gdje mu je to i priopćeno. Čim je dobio informacije da je bilo propusta u dodjeli koncesije za bolsku plažu Zlatni rat, premijer Andrej Plenković odmah je odlučio da Ževrnja ne može biti kandidat za lokalnim izborima, ali je prvo želio razgovarati s njim i čuti što župan želi reći o slučaju.

- Premijer je ocijenio da je postupak dodjele koncesije koji je bio proveden u Županiji, koju vodi HDZ-ov župan, suprotan HDZ-u kakav on vidi i stvara. Odluku o Ževrnji donio je čim su mu izneseni podaci prema kojima postupak nije bio posve regularan - kazao nam je blizak premijerov suradnik.

Razočaranje

Iz Plenkovićeva kruga može se čuti da premijer ne dopušta bilo koju radnju izvan zakonskih propisa, pogotovo ne one za koje se može posumnjati da su povezane s korupcijom. - Plenković u vezi s tim nema dileme, jer on vidi HDZ kao stranku koja neće biti povezana ni s korupcijom, ni s pogodovanjem bilo kome - kaže naš sugovornik.

Sam Ževrnja do posljednjeg je trenutka smatrao da će ostati kandidat za župana, jer mu ankete daju veliku prednost. U ponedjeljak je dobio premijerov poziv da dođe u Zagreb, gdje mu je priopćeno da će HDZ naći drugog kandidata. Ževrnja je navodno bio krajnje razočaran.

Svoju novu ulogu jučer je komentirao i Blaženko Boban, kazavši da u kampanju kreće uz podršku HDZ-ovih organizacija iz županije, te da je na prošlim izborima imao najbolji rezultat, a istaknuo je i da je bio jedan od najaktivnijih HDZ-ovaca u Saboru. Boban je dodao da još ne može govoriti o programu, ali da će to moći učiniti za nekoliko dana. Ipak, kao jedan od prioriteta naveo je brigu o mladima. Boban je kazao da će svoje mjesto u Saboru prepustiti nekome drugom. Za povlačenje Zlatka Ževrnje kazao je da je to moralni čin i da mu to neće naštetiti na sljedećim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 15:43