DRAMA U DUGAVAMA

POZADINA PRIČE O ZAGREBAČKOJ OBITELJI KOJU SU IZBACILI NA ULICU I UZELI IM SVE STVARI 'Ostali smo bez doma zbog pravne bitke oko nasljedstva'

 
Lucija Štorek, stan u Dugavama, Vlado Paver i novinarka Jutarnjeg
 Goran Mehkek / privatna arhiva; CROPIX

Čim su mi susjedi javili da netko iznosi stvari iz stana mojih podstanara, zvao sam ih da se vrate s mora, počinje razgovor Vladimir Paver koji je stan od 49 četvornih metara u Dugaavama iznajmio mladoj obitelji Štorek za 1400 kuna mjesečno.

Ali, dok su supružnici Štorek boravili na moru, u stan, u kojem su živjeli protekle četiri godine, ušli su novi vlasnici.

- Nisu nas ni pismeno, a ni usmeno obavijestili da bismo trebali napustiti stan ili da je stan prodan - kaže Lucija Štorek kojoj se, ni nakon što je HRT prvi jučer izvijestio o tome, nitko nije javio, pa ni s informacijom gdje su odnijeli njihove privatne stvari iz stana na kojem su promijenili i bravu.

- Prijavili smo na policiji provalu i tražimo novi stan, ali zaista ne bih voljela da se to ikome više dogodi - kaže Štorek. Međutim, u pozadini ove priče zapravo je imovinsko-pravni spor koji se vodi još od 2013. godine. Bivša vlasnica stana A. K., koja je umrla u kolovozu 2018. godine, podnijela je još 2013. godine tužbu “radi poništaja ugovora o doživotnom uzdržavanju od 21. siječnja 2013. godine”. Taj ugovor sklopila je bila sa susjedom s istog kata Z. T. koja se, pak, samo dva tjedna nakon što je A.K. u kolovozu prošle godine preminula, uknjižila u zemljišnim knjigama kao vlasnica stana, iako je postojao parnični postupak u kojem je A. K. pokušavala pobiti taj ugovor.

Vladimir Paver, koji je s A. K., pak, bio dugogodišnji obiteljski prijatelj, kaže da je A. K. zapravo njemu oporučno ostavila tu nekretninu i da je on brinuo o starici do njezine smrti.

Zagreb, 070819.
Hribarov prilaz 11.
Reportaza o stanu oko kojeg vode sudski sporovi.
Na fotografiji: Zgrada u kojoj se nalazi sporni stan.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Zgrada u kojoj se nalazi sporni stan

- Stan sam dao u najam 2015. godine kako bi A.K. platio smještaj u Domu za starije osobe na Trešnjevci gdje sam je odveo nakon što je godinu dana živjela sa mnom. Kad više nisam mogao samostalno brinuti o njoj, u lipnju 2015. godine, smjestio sam je u dom u kojem sam je nastavio posjećivati - govori Paver. Pokazuje mi “Ugovor o smještaju u dom” sklopljen između spomenutog doma, s jedne strane, te A.K., kao korisnice doma i Vladimira Pavera, kao obveznika uzdržavanja, s druge strane.

Paver je i s podstanarima s početka priče uredno sklopio ugovor o najmu, a i oni su kaže redovito plaćali najam te između njih nije bilo nikakvih problema. Lucija Štorek je, kaže, ostala u šoku kad je shvatila da se nema s mora gdje vratiti, a da ne zna ni gdje su njihove privatne stvari iz stana.

- Prijavili smo sve na policiji, ali koliko će to trajati, zaista ne znam. A i gdje su naše stvari? U te četiri godine kupili smo i nešto namještaja, a i naša odjeća je bila tamo, igračke od kćeri, dokumenti, privatne stvari... - komentira Štorek. Paver također dodaje da je bio na policiji.

- Već sam naveo da je 2. 8. ove godine provaljeno u stan i da su odnesene stvari od mojih podstanara i moje, dok su podstanari bili na moru...- navodi se u Zahtjevu za izdavanje potvrde o prijavljenom kaznenom djelu - prekršaju - događaju, koji nam pokazuje Paver dok sjedimo pod prozorom stana broj 120 u zagrebačkim Dugavama.

Zagreb, 070819.
Hribarov prilaz 11.
Reportaza o stanu oko kojeg vode sudski sporovi.
Na fotografiji: Vanjski prozori i balkon stana.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Vanjski prozori i balkon stana

Prozor od susjede Z. T. odmah je pokraj. Rolete su spuštene. Zvonimo kod susjede Z. T., ali nitko ne odgovara, niti se javlja na telefon. Ona je, naime, stan prodala svega nekoliko mjeseci nakon smrti A. K., i to u prosincu 2018. godine. U zemljišnim knjigama je vidljivo da se kao vlasnica stana upisala zagrebačka ugostiteljica V. U., koja je, prema kupoprodajnom ugovoru, stan kupila za svega 222.000 kuna.

Pokušali smo razgovarati i s njom, ostavili smo joj poruku, ali nije nam se povratno javila.

“Prodavatelj potpisom ovog Ugovora potvrđuje da mu je kupac odmah po sklapanju ovog Ugovora isplatio dio kupoprodajne cijene stana u iznosu od 37.000 kuna u uredu javnog bilježnika, dok će kupac ostatak kupoprodajne cijene stana u iznosu od 185.000 kuna isplatiti prodavatelju u roku od 30 dana nakon što kupac isplati založno pravo upisano u korist založnog vjerovnika Grada Zagreba te sve nepodmirene, a dospjele obveze prema pružateljima komunalnih usluga za predmetnu nekretninu”, navodi se u kupoprodajnom ugovoru. Nadalje u tom ugovoru u članku 4. stoji da “prodavatelj jamči kupcu da je nekretnina koja je predmet kupoprodaje njegovo isključivo vlasništvo i da ista nije opterećena bilo kakvim drugim uknjiženim ili neuknjiženim teretima osim upisanog založnog prava u korist Grada Zagreba u iznosu od 47.877 kuna”. Susjeda Z. T. trebala je prema spomenutom Ugovoru o doživotnom uzdržavanju “izvršavati na način da vodi brigu o materijalnoj egzistenciji primateljice uzdržavanja. Plaćanje režijskih troškova, održavanje stana, kao i moguće troškove liječenja primateljice uzdržavanja...

Zagreb, 070819.
Hribarov prilaz 11.
Reportaza o stanu oko kojeg vode sudski sporovi.
Na fotografiji: Vlado Paver.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Vlado Paver i novinarka Jutarnjeg

Davateljica uzdržavanja je dužna brinuti se za dostojan život primateljice uzdržavanja, a nakon smrti primateljice uzdržavanja osigurati joj dostojan pokop”, navodi se u tom ugovoru iz 2013. godine koji nam pokazuje Paver te kaže da je on sve to zapravo radio “od brige do pokopa”.

Uz to pokazuje i punomoći koje mu je A.K. tada davala za davanje stana u najam. Ishodio je pri Općinskom sudu u Novom Zagrebu u siječnju ove godine rješenje o zabilježbi spora koji traje još od 2013. godine te još nije pravomoćan.

U tom rješenju sudac navodi da je V. U., ugostiteljica koja je kupila stan, “svoju uknjižbu zatražila i ishodila pod rizikom da se povodom pravnog lijeka na nekretnini može upisati zabilježba spora, i to temeljem prijedloga za upis čije odbijanje je bilo zabilježeno u zemljišnoj knjizi u trenutku kada je ona zatražila uknjižbu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:11