IMAMO DETALJE

Pozadina obračuna s poskupljenjem: Trgovci će svaka dva tjedna dostavljati ovu tablicu!

Ovo nije crna lista, ali ću napraviti sve da građani na jednom mjestu imaju pregled cijena i mogu sve usporediti i vidjeti tko im diže cijene, rekao je Filipović

Davor Filipović; Andrej Plenković; crne liste; euro

 Cropix/Vesna Veselić/Cropix/Vesna Veselić

Odluka da zbog stalnog galopiranja cijena Vlada ipak ne posegne za njihovim zamrzavanjem kako je bilo najavljeno, te da odustane od produljenja i proširenja primjene Zakona o iznimnim mjerama kontrole cijena donesena je u četvrtak poslijepodne nakon što su premijeru Andreju Plenkoviću, ministru gospodarstva Davoru Filipoviću i drugim članovima Vlade Državna inspekcija, Porezna uprava i Carina prezentirala rezultate nadzora.

Ključno je bilo, kako doznajemo, da je veliki dio poslovnih subjekata vratio cijene na staro čim su se inspektori pojavili kod njih. Naime, inspekcija koju je zatražila Vlada, ali se vršila i po prijavama potrošača, obuhvatila je 696 nadzora u trgovini na malo, uslužnim djelatnostima i ugostiteljstvu.

Premda su bile najavljene oštre mjere prema trgovcima koje su uključivale zamrzavanje cijena određenog asortimana proizvoda, a spominjalo se još i moguće ukidanja subvencija, prava na korištenje povlaštene cijene energije, podizanje poreza te dubinske inspekcije porezne i carinske uprave, od svega se u zadnji čas odustalo zbog obavijesti inspektora da će trgovci zaustaviti dizanje cijena, ali i zbog mogućih negativnih efekata koje bi na gospodarstvo moglo imati prisilno ograničavanje cijena.

Donošenje nekih od tih mjera, kaže ministar gospodarstva Davor Filipović, ipak nije isključeno ako se poslovni subjekti neće ponašati odgovorno.

Filipović je ovoga tjedna pripremio listu proizvoda kojima će se pratiti kretanje cijena, a u srijedu 11. siječnja, najvećim trgovačkim lancima koji čine više od 83 posto tržišta na malo poslao dopis u kojemu im dostavlja listu od 80 proizvoda i traži suradnju u praćenju cijena. Dopis je poslan Konzumu, Lidlu, Plodinama, Kauflandu, Sparu, Tommyju, Studencu, K.T.C.-u, NTL-u, te Mlinu i pekarama.

Pozivajući se na zaključak Vlade o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena zbog uvođenja eura, Filipović je trgovce pozvao na dostavu podataka vezano za praćenje cijena kretanja artikala u maloprodaji i njihovu usporedbu na različitim prodajnim mjestima radi pravodobnog informiranja potrošača. Pritom se pozvao na Etički kodeks kojemu su trgovci pristupili i pozvao na potrebu transparentnosti i zaštiti potrošača u uvođenju eura.

- Kao potpisnici inicijative Etičkog kodeksa, obvezali ste se svojim potrošačima jamčiti kako u procesu zamjene hrvatske kune eurom nećete neopravdano povećavati maloprodajne cijene te da ćete korektno preračunavati i iskazivati cijene i druge novčane iskaze vrijednosti - naveo je Filipović.

Zatražio je da dostave podatke o kretanju cijena 80 proizvoda, a oni će biti sažeti u tri kolone. U prvoj su cijene počevši s 31. prosincem 2021. do 30. studenog 2022. godine s time da se za tu godinu bilježi i unosi u tablicu najviša maloprodajna cijena u trgovačkom lancu za svaki artikl s popisa za zadnji dan u mjesecu. Druga kolona će sadržavati podatke za razdoblje od 1. prosinca 2022. do 31. prosinca 2022. tako da se unosi najviša maloprodajna cijena artikala s popisa na dvotjednoj razini, odnosno 15. prosinca i 31. prosinca. Treća kolona je rezervirana za 2023. godinu tako da se unose cijene za svaki mjesec i to dva puta, točnije 15. u mjesecu i zadnji dan u tekućem mjesecu.

Proizvodi čije se cijene prate su sljedeći: riža, brašno, kruh (više vrsti), više vrsti pekarskih proizvoda, tjestenina, kukuruzne pahuljice, više vrsti svježeg mesa, više suhomesnatih proizvoda, namazi, smrznute i konzervirane ribe, više vrsti mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, maslac i margarin, ulje, više vrsti voća i povrća, šećer, neke grickalice, med, više vrsti slatkiša, sol, Vegeta, dječja hrana, te napici u koje je uključeno pivo i vino, deterdženti, higijenske potrepštine.

Ministar Filipović je kazao da su svi trgovački lanci rekli kako će dostaviti liste, a Konzum je to i pismeno potvrdio.

- Ovo nije crna lista, ali ću napraviti sve da građani na jednom mjestu imaju pregled cijena i mogu sve usporediti i vidjeti tko im diže cijene - zaključio je ministar gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:20