MISIJA NATO-a

POVUČENI SVI HRVATSKI VOJNICI IZ IRAKA Odluka je donesena nakon što su Amerikanci u Bagdadu likvidirali moćnog iranskog generala Sulejmanija

Ilustracija, pripadnici HV-a
 Foto: MORH / J. Kopi

Sukladno odluci NATO saveza o izmještanju misije iz Iraka u Kuvajt, pripadnici Hrvatske vojske izmješteni su iz Bagdada u Kuvajt i nalaze se na sigurnom, potvrdilo je danas Ministarstvo obrane (MORH).

Izmještanje se dogodilo nakon odluke NATO-a o suspenziji obuke iračkih vojnih snaga. Odluka o povlačenju donesena je nakon eskalacije sukoba u Iraku uslijed ubojstva zapovjednika Iranske revolucionarne garde Kasima Sulejmanija.

Hrvatska u sklopu ove misije u Iraku inače ima raspoređenih sedam vojnika, no odluka o izmještanju donesena je trenutku kada se trebala izvršiti smjena pa se u Iraku zateklo 14 hrvatskih vojnika - sedam kojima je mandat završio i sedam kojima je mandat tek počeo.

Sedam vojnika kojima je istekao mandat vraća se u Hrvatsku, dok ovih sedam kojima je mandat tek počeo u Kuvajtu ostaju do daljnjega.

Cjelokupnu operaciju izmještanja organizirala je i izvela američka vojska, koja je NATO-ovo osoblje u Kuvajt prebacila svojim helikopterima.

Čeka se odluka NATO-a o daljnjoj sudbini ove misije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:18