DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO

Povučena optužnica protiv liderice Radničke fronte, prijetila joj je kazna do 3984 eura

Katarina Peović se sumnjičila da je prekršila izbornu šutnju na dan održavanja europskih izbora.

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Državno odvjetništvo odustalo je od progona saborske zastupnice Radničke fronte Katarine Peović.

Podsjetimo, Općinsko kazneno državno odvjetništvo je 15. ožujka podnijelo optužni prijedlog Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu zbog sumnje da je liderica Radničke fronte prekšila odredbu Zakona o izboru zastupnika u Europski parlament tako što je prekšila izbornu šutnju.

"Danas sam bila na biralištu. Pozivam sve obespravljene da osim ulica iskoriste sva ostala raspoloživa sredstva, pa i alate takozvane kapitalističke demokracije, u borbi za radnu većinu", napisala je na Facebooku na dan održavanja izbora za Europski parlament 26. svibnja 2019. liderica Radničke fronte.

Zbog te je objave zaradila kaznenu prijavu Državnog odvjetništva jer je na dan održavanja izbora pozvala građane da izađu na birališta i time prekršila odredbu o izbornoj šutnji. Katarini Peović, koja je u međuvremenu izabrana u Hrvatski sabor, prijetila je kazna do 3984 eura.

"Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu je 31. ožujka 2023. povuklo optužni prijedlog podnesen 15. ožujka 2023. Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu zbog osnova sumnje na počinjenje prekršaja opisanog i kažnjivog po članku 78. stavku 2. alineji 1. u svezi s člankom 21. stavkom 2. Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske, a nastavno na zaprimljenu obavijest Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske od 6. kolovoza 2019. godine. Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu otvorilo je predmet nadzora i utvrdilo da u konkretnom slučaju nisu ostvarena obilježja navedenog prekršaja", objavilo je danas na svojoj mrežnoj stranici Državno odvjetništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 17:12