HDZ-OVAC BRKIĆU

‘Povremenom volonteru ‘iz sjene‘ i folklorno društvo nekad dobro dođe za tračak pozornosti‘

Nakon što je Milijan Brkić prozvao HDZ zbog gostovanja srpskih folkloraša u Zagrebu, reagirali su neki članovi spomenute stranke
Milijan Brkić; užičko kolo
 Bruno Konjevic/CROPIX; Screenshot/Twitter

Nakon što su folkloraši iz Srbije u sklopu 55. Međunarodne smotre folklora u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića otplesali užičko kolo, na Facebooku je svoje nezadovoljstvo viđenim iznio Milijan Brkić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a. U objavljenom statusu obrušio se na HDZ, a neizravno i na premijera Andreja Plenkovića napisavši između ostaloga:

"Pitam se jesmo li dosegli najviši oblik političkog i intelektualnog razvoja ili smo došli do dna ljudske gluposti? Trpimo li previše tihog političkog nasilja kojim nas usmjeravaju što dalje od Crkve, obitelji, domovine, tradicije i jedinstvenosti? Od silnih neočekivanih političkih kombinacija, tišine i razjedinjenosti takozvanih domoljuba, više ne možemo prepoznati svoje od 'njihovih' u nedostatku jasnih stavova i smjernica. Naš narod bi valjda trebao još i zaplesati užičko kolo kako bi se ostvarile nečije osobne međunarodne ambicije, ali unatoč svemu, mi još jače moramo zastupati svoj identitet, svoj izvorni stav, svoje hrvatsko ja!".

Na Brkićevo negodovanje i prozivke u subotu je na Facebooku reagirao Ernest Petry, HDZ-ovac i novi ličko-senjski župan.

- Čitajući izjave povremenih volontera 'iz sjene' koji nas uvijek iznenade površnošću svojih komentara, ovaj o kapitulaciji hrvatskog duha i volje pred naletom jednog folklornog društva ipak je zaslužio komentar.

Jedan potpuno neinstitucionalni događaj, zbog kojega se možemo ljutiti ili negodovati, uzdiže se u rang ključnih i po autoru fatalnih prijelomnih trenutaka i prikazuje kao dokaz moralnog posrnuća hrvatskih institucija i nečije prodaje nacionalnih interesa zbog nekih 'međunarodnih funkcija'?

Jasno je da nas nikakav ples u izvedbi nekog gostujućeg društva sigurno neće odvojiti ni od crkve ni od domovine ni od hrvatskih branitelja. Naše hrvatsko 'ja' slabo je ili nepostojeće, ako ga može dovesti u pitanje poskakivanje desetak folkloraša. A slaba je i politička prosudba onih koji, iako bez ikakvih međunarodnih, još uvijek gaje stanovite unutardržavne ambicije, pa im i folklorno društvo za tračak pozornosti nekad dobro dođe - napisao je Ernest Petry.

O svemu se oglasio i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman, koji je na Facebooku napisao:

- Kolo koje nikoga ne zanima:

HDZ danas podržava isti broj građana Hrvatske kao i nakon Oluje. Taj HDZ nije idealan, ali vodi odgovornu politiku i građani to vide. Naravno da HDZ-ova politika nije nikakvo Užičko kolo na Trgu bana Josipa Jelačića, koje neki žele prikazati kao nekakvu metaforu hrvatske političke zbilje.

Zapanjujući je stupanj nemaštovitosti u traženju izlike za ponavljanje izlizanih i protokom vremena davno demantiranih teza o tobožnjem žrtvovanju nacionalnog ponosa i interesa u zamjenu za međunarodne karijere. Fascinantan je napor da se povežu stvari koje nikakve međusobne veze nemaju. Kolo u kojem se takve teze kreiraju odavna je izgubilo korak s vremenom i poveznicu sa stvarnošću. Kolo je to koje nikoga ne zanima - objavio je na društvenoj mreži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:15