LJUDSKA PRAVA

Povjerenica Vijeća Europe još jednom pozvala Hrvatsku da istraži slučajeve nasilja nad migrantima

Optužbe o kolektivnim deportacijama, onemogućavanju pristupa sustavu azila i ekstremnom nasilju su krajnje zabrinjavajuće, smatra
Povjerenica VE za ljudska prava Dunja Mijatović
 Sandro Weltin/arhiv Hanza Media

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović ponovila je poziv hrvatskim vlastima da istraže slučajeve nasilja i neljudskog tretiranja izbjeglica.

- Zadnje optužbe o kolektivnim deportacijama migranata, onemogućavanju pristupa sustavu azila i ekstremnom nasilju od strane službenika represivnog aparata Hrvatske su krajnje zabrinjavajuće. Brojne organizacije za ljudska prava i međunarodne organizacije su dokumentirale stalni oblik zlostavljanja migranata koji pokušavaju iz Bosne i Hercegovine prijeći u Hrvatsku. Bez obzira na moje pozive hrvatskim vlastima još od prije dvije godine da osiguraju hitnu, efikasnu i neovisnu istragu ovih sumnji, i odgovora Vlade da se takvi navodi istražuju, uvjerljivi izvještaji o takvim kršenjima se nastavljaju - poručila je Mijatović u svojoj izjavi.

Ona je izrazila zabrinutost zbog onoga što ona naziva “reakcijom Hrvatske vlade na način da odbacuje izvještaje objavljene od nevladinih udruga i istraživačkih novinara”. Pozvala je Hrvatsku da, “u duhu pune transparentnosti” objavi, što je prije moguće nakon usvajanja, izvješće Odbora Vijeća Europske za sprječavanje mučenja (CTP) o njihovom posjetu Hrvatskoj u kolovozu koji sadrži i razgovore s migrantima koji kažu da su ih uhitile hrvatski organi i prisilno vraćali u BiH.

Britanski The Guardian je objavio još jedan članak u kojem, pozivajući se na izvješće danskog Crvenog Križa, piše o zlostavljanju migranata od strane hrvatskih vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:22