DRŽAVNI TAJNIK

‘Potrošači će teško podnijeti krizu. Mjere ćemo pratiti, u slučaju potrebe dodatno će se intervenirati‘

Zbog ograničavanja cijena hrane istaknuli smo zabrinutost, posebno zbog sektora koji su nam inače u lošem stanju, kaže Zdravko Tušek

Zdravko Tušek

 Damir Krajac/CROPIX

Neki su trgovci s polica već počeli povlačiti prehrambene proizvode kojima je Vlada ograničila cijene. Koliko su cijene koje je Vlada odredila realne? Hoće li trgovci poštivanjem Vladine odluke kršiti zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi? Hoće li od dobavljača tražiti da spuste svoje cijene i koliki je uopće manevarski prostor proizvođača? Hoće li domaći proizvodi završiti u izvozu, a na policama hrvatskih trgovina uvozni proizvodi lošije kvalitete?

U HRT-ovoj emisiji "U mreži prvog" na ova pitanja pokušali su odgovoriti predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, dopredsjednik HUP-ove Udruge trgovine predstavnik malih trgovaca Mirko Budimir te državni tajnik ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek.

Budimir je istaknuo da je u tijeku prilagođavanje odredbi.

- Trgovci mijenjaju cijene i to je sad napravljeno. Imamo još malih problema, rekli smo to u priopćenju kao HUP - moramo to još iskomunicirati s ministarstvom. Upravo to radimo. Zakon o nepoštenom natjecanju nije bio dobro iskomuniciran i to je otklonjeno. Prema priopćenju koje smo u ponedjeljak primili, nema straha za trgovce da će biti kažnjavani ako prodaju te proizvode - rekao je.

- Ova mjera ide prije svega ka tome da se ponudi našim potrošačima. Kad govorimo o nepoštenim trgovačkim praksama, što je bila prva nedoumica za trgovce i zbog čega su najavljivali da će povlačiti proizvode s polica, razjašnjeno je da se ovaj slučaj tretira kao iznimka i trgovci koji će prodavati proizvode na koje su cijene ograničene neće se tretirati kao oni koji krše Zakon o nepoštenim trgovačkim praksama - naglasio je Tušek.

Dvije razine problema

Budimir je rekao da će svi trgovci vratiti robu na police.

- Imamo dvije razine problema, trgovci su spremni i dat će svoj obol ovim mjerama da bi građani to što lakše preboljeli. Marža ograničena na 5 posto je niža od one koja je bila. Drugi problem su postojeće zalihe - naša kratkoročna imovina. Ne samo da ćemo davati obol kroz maržu, nego i kroz imovinu koju ćemo davati ispod cijene. To ćemo morati još s vladom iskomunicirati - izjavio je.

Jakopović je rekao da je većina mjera koje je Vlada donijela "za pozdraviti".

- No zbog ograničavanja cijena hrane istaknuli smo zabrinutost, posebno zbog sektora koji su nam inače u lošem stanju i koje gubimo. To su prije svega sektor mljekarstva, svinjogojstva, a i sa šećerom ne stojimo baš najbolje - naglasio je.

Vezano za smanjivanje cijene od strane proizvođača, rekao je da je najnovija informacija stigla u ponedjeljak s istoka Hrvatske o otkupnoj cijeni suncokreta.

- Dogovorena je otkupna cijena od 4,50 kuna, to je 10 posto, bez obzira na to što je preuzeta već 1. rujna 2022. Još smo u komunikaciji, ali dolazi do toga - naglasio je za HRT.

Izazovna vremena

Tušek je ponovio da se "nalazimo u vrlo izazovnim vremenima za hrvatsko stočarstvo", no i da je Vlada stala iza stočara.

- Enormno su povećane potpore, investicijski programi kojima su povećani kapaciteti, trenutno su određeni natječaji u obradi te niz mjera kojima su povećana plaćanja prema poljoprivrednim proizvođačima - naglasio je.

Budimir je istaknuo da su svi trgovci sad u lošoj situaciji.

- Mi imamo ugovore po kojima smo nabavili robu i koje moramo ispoštovati, kao i proizvođači, ne može retroaktivno. Kupili smo po velikim cijenama, a moramo prodavati po jeftinim - to je direktni trošak trgovaca. Veći trgovci imaju veće troškove, više su nabavili, manji manje. Hoće li biti prebacivanja na druge proizvode, još ćemo vidjeti. Svi mi, trgovci i proizvođači, nadamo se da su ovo kratkoročne mjere i da će doći do stabilizacije tržišta - naglasio je.

Jakopović je skrenuo pozornost i na prerađivače, koji su u lancu između proizvođača i trgovaca.

Očekivan kratak učinak mjera

- Želimo izaći u susret potrošačima koji će teško podnijeti ovu krizu. Mjere će se pratiti i u slučaju potrebe dodatno će se intervenirati - rekao je za HRT Tušek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:39