VRŠNJAČKO NASILJE

POTRESNA ISPOVIJEST 10-GODIŠNJAKA, ŽRTVE NASILJA U HRVATSKOJ ŠKOLI Jedno popodne je skočio kroz prozor, htio je slomiti ruku da ne mora na nastavu...

 Screenshot/Twitter

Vršnjačko nasilje i maltretiranje kolega u školama sve je češća tema u hrvatskoj javnosti. Ekipa emisije Provjereno Nove TV istražila je problem nasilja u jednoj hrvatskoj školi.

Emisija donosi potresnu ispovijest 10-godišnjaka, žrtve vršnjačkog nasilja u jednoj hrvatskoj školi koji je maltretiranje trpio duže vrijeme nadajući se da će proći. To se, nažalost, nije dogodio, a roditelji su saznali na možda najgori mogući način. Dijete je jedno poslijepodne usred razgovora s majkom skočio kroz prozor. Htio je, kaže, slomiti ruku ili nogu kako ne bi morao ići u školu, piše Dnevnik.hr.

Za Provjereno je govorila i njegova majka koja je otkrila da je nakon saznanja o tome što se događa, obavijestila policiju i Ministarstvo, no uzrokovala je još veće probleme.

‘Na kraju je ispalo još veće nasilje i nastavila se tučnjava, guranje. Pitala sam ga ide li na WC, pa mi je rekao da ne smije. Rekli su mu da ako uđe na WC, da neće ostati živ’, ispričala je potresena majka koja je u međuvremenu primijetila da njezin sin ima krv u stolici.

Malo drugačija priča stiže iz ugostiteljsku školu u Zagrebu gdje dvoje srednjoškolaca svakodnevno na nastavu dolazi s metalnim šipkama i elektrošokerima. Policija njihovu školu nije posjetila samo jednom, što potvrđuje i ravnatelj škole, a potreba za intervencijom ima i 4 do 5 puta godišnje, piše Dnevnik.hr.

Ekipa Provjerenog je od Ministarstva obrazovanja doznala da nasilje u školama u Hrvatskoj stagnira, a da se brojka prijavljenih slučajeva kreće oko 120 godišnje. Postoje i stručno oformljeni timovi koji odmah reagiraju čim se preko online obrasca prijavi nasilje. Cijelu priču o nasilju u hrvatskim školama pogledajte u četvrtak navečer u emisiji Provjereno na Novoj TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 04:07