POSJET POTRESOM POGOĐENOM PODRUČJU

Potpredsjednik Vlade Štromar: U zakon o obnovi zgrada ući će svi konstruktivni prijedlozi

 
 Željko Puhovski / CROPIX

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar obišao je u četvrtak potresom pogođeno područje u Krapinsko-zagorskoj županiji te je najavio da će se u zakon o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba i okolice "uvrstiti svi konstruktivni prijedlozi".

Šteta na području Donje Stubice te općina Gornje Stubice i Marije Bistrice procijenjena je na više od 75 milijuna kuna.

U naselju Hižakovcu na području Donje Stubice ministar graditeljstva i prostornog uređenjai potpredsjednik Vlade Štromar je izjavio da su svi koji su reagirali odmah nakon potresa napravili dobar posao u uklanjaju opasnosti od oštećenih dimnjaka i krovišta.

Gornja Stubica, 020420.
Hizakovec.
Potpredsjednik  Vlade i ministar graditeljstva Predrag Stromar u drustvui zupana Krapinsko zagorskog Zeljka Kolara posjetio je Gornju i Donju Stubicu gdje je zajedno sa staticarima obisao objekte ostecene u potresu.
Na fotografiji: Predrag Stromar u kuci g. Sacera.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX
Predrag Štromar

„U zakonu koji donosimo kako bismo omogućili našim ljudima da im se riješi stambeno pitanje, krov nad glavom, brinut ćemo se i o ovom kraju“, rekao je Štromar te dodao da će se obnavljati "sve što struka kaže da treba obnoviti i na koji način obnoviti“.

„Drugi prioritet je projektiranje i već osiguravamo sredstva da čim prije krenemo s projektiranjem, a na temelju svega onog što su statičari sada napravili i utvrdili“, rekao je Štromar.

Komentirao je i izjavu zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, koji je danas rekao da Zagreb neće sudjelovati "u projektu koji je lomljenje preko koljena", da to nije Gunja.

Štromar je istaknuo kako će zakon biti donesen nakon javne rasprave i da svi mogu dati svoje prijedloge.

"Nešto sam čuo da je poručeno na presici, poruka gradonačelnika je bila da mu se ne žuri. To mi nije jasno. Ovim tu ljudima se jako žuri. Oni trebaju znati u kojem smjeru će ići rješavanje njihovog velikog problema. Mi ćemo slušati sve, a sve pametne i konstruktivne prijedloge, prijedloge koji donose boljitak ćemo prihvatiti“, najavio je Štromar.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar je rekao kako podupire ministra Štromara u izradi zakona.

Gornja Stubica, 020420.
Hizakovec.
Potpredsjednik  Vlade i ministar graditeljstva Predrag Stromar u drustvui zupana Krapinsko zagorskog Zeljka Kolara posjetio je Gornju i Donju Stubicu gdje je zajedno sa staticarima obisao objekte ostecene u potresu.
Na fotografiji: g. Sacer i Zeljko Kolar.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX
Željko Kolar

„Prva procjena šteta za području Gornje Stubice je oko 50 milijuna kuna, a izvorni prihodi su sedam milijuna, s tim da ta brojka može biti samo veća, a na području grada Donje Stubice između 15 i 20 milijuna kuna. U općini Mariji Bistrici, s obzirom na to da imamo specifične objekte koji su pod zaštitom spomenika kulture, kao i u Donjoj Stubici, ali imamo i crkve, tu će šteta biti između 10 i 15 milijuna“, rekao je Kolar.

Istaknuo je da te iznose lokalna samouprava ni u suradnji s regionalnom samoupravom ne može nadoknaditi.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić je rekao da imaju 12 kuća u kojima nije moguće stanovati.

„Na otvoreni poziv Grada dosad imamo 70 zahtjeva za odštetom za kuće koje su više ili manje oštećene“, izjavio je Gospočić, a načelnik općine Gornje Stubice Jasmin Krizmanić je rekao kako su potresom najpogođenija općina u Krapinsko-zagorskoj županiji.

„Mi smo za sada primili oko 230 prijava, 35 objekata je procijenjeno da nisu za stanovanje, a još 30-ak je jače oštećeno“, dodao je Krizmanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 20:17