NOVI PAKET

Potpore ostaju i u ožujku, država će platiti režije i nakon otvaranja terasa

Aladrović je najavio pomoć dok god je potrebno: Vjerujem da neće doći do otkaza kao što se neki pribojavaju
Josip Aladrović
 Damjan Tadić/Cropix

Mjere pomoći gospodarstvu kroz subvencije na plaće i nadoknadu fiksnih troškova nastavljaju se i u ožujku, za što će biti potrebno od 300 do 400 milijuna kuna, a vijest je jučer prvi objavio premijer Andrej Plenković, i to nakon kritika poduzetnika, posebice turističkog sektora, da su u velikoj neizvjesnosti i već s najavama otkaza budući da tri dana prije isteka sadašnjih mjera nisu znali na što mogu računati u idućem mjesecu.

Jučer je tako odmah sazvan i hitan sastanak predstavnika Vlade s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), na kojem im je obećana daljnja pomoć za ožujak, ali opet bez jasnih naznaka o tome što će se događati u travnju, uoči uobičajenog početka turističke predsezone.

Jučer je nakon sastanka s poslodavcima rečeno da će praktički mjere biti jednake kao i one za siječanj i veljaču. O detaljima se nije govorilo, ali mi smo u razgovoru sa sugovornicima iz Vlade doznali tko će sve moći računati na pomoć.

To znači da će 4000 kuna po zaposlenom moći dobiti svi oni koji su i dalje zatvoreni prema odluci Stožera, bez kriterija o padu prihoda, i to oni koji su se prijavili na mirovinsko najkasnije do 30. studenog 2020.

Oni koji su otvoreni nakon relaksacije, ali i dalje zbog ograničenja poslovanja imaju poteškoće, poput ugostitelja kojima je od ponedjeljka dopušten rad samo na terasama, također će moći dobiti subvenciju, ali s obzirom na pad prihoda.

Za usporedbu pada prihoda gledat će se ožujak 2019., a za one koji posluju kraće od godinu dana uspoređivat će se rujan ili listopad 2020. u odnosu na ožujak 2021.

Od 2000 do 3500 kuna moći će dobiti svi oni koji imaju pad od 40 do 59,99 posto, a oni koji imaju pad od 60 i više posto dobit će 4000 kuna po radniku.

Kad je riječ o nadoknadi fiksnih troškova za ožujak, na njih će imati pravo i ugostitelji koji će otvoriti terase i za mjeru će se kvalificirati s obzirom na pad prihoda od najmanje 60 posto u usporedbi s prošlom godinom, ali nije još poznato koji će se mjesec uzimati u obzir budući da je u ožujku 2020. nastupio prvi lockdown, niti se točno zna tko će sve na to imati pravo.

Dosad su na to pravo imali samo oni koji su bili skroz zatvoreni, a mjera se produljila i na veljaču, iako su se neki otvorili sredinom mjeseca. Za veljaču će tako moći aplicirati svi koji imaju pad od 60 posto u usporedbi s veljačom 2020., a oni koji posluju kraće, u usporedbi sa studenim 2020. Onima koji imaju 90-postotni i veći pad država u potpunosti pokriva troškove najma i režija.

U posljednji trenutak

Ministar rada Josip Aladrović jučer je priznao kako su se mjere ovaj put donosile u posljednji trenutak, ali da su postojale najave o produljenju i da su bili u stalnoj komunikaciji s poduzetnicima.

- Vjerujemo da neće doći od otkaza, kao što se neki pribojavaju. Idemo dalje s mjerom za očuvanje radnih mjesta i nadoknadom fiksnih troškova. Te su se mjere pokazale kao dobre. Gledamo i epidemiološku situaciju, koja je sada dobra i zato smo krenuli u relaksaciju. Vjerujemo da u nekom trenutku neće biti potrebne mjere Vlade i tome težimo i mi i poduzetnici - rekao je Aladrović i obećao pomoć poduzetnicima dok god bude potrebna.

Ministar financija Zdravko Marić jučer je rekao da se nastavlja provedba mjere fiksnih troškova i za ožujak, slično kao i za siječanj i veljaču, odnosno poduzetnici će moći aplicirati za pomoć i prije nego što plate račune.

- Neće biti promjena u odnosu na siječanj bez obzira na to što je sredinom veljače krenuo režim liberalizacije, a za ožujak ćemo uzeti u obzir sve elemente i okolnosti - rekao je Marić. Inače, za prosinac su za ovu mjeru podnesena 9973 zahtjeva, od čega je odobreno 93 posto, samo manji broj je odbijen zbog objektivnih razloga, a država je isplatila 103 milijuna kuna.

Za siječanj je zasad stiglo 3627 zahtjeva, prihvaćeno je 72 posto i već isplaćeno 29 milijuna kuna. Proces je prilično ubrzan, pa se već nakon tjedan dana od zahtjeva može dobiti nadoknada. Za mjeru očuvanja radnih mjesta za siječanj stiglo je oko 55.000 zahtjeva i 80 posto ih je obrađeno.

Na koljenima

Predsjednik HUP-a Mihael Furjan rekao je da su poslodavci zadovoljni produženjem mjera, ali žele da se mjere primjenjuju na sve sektore koji imaju pad prihoda, a ne samo na ugostiteljstvo. Upozorio je i da se mjere donose knap, dva dana prije isteka mjeseca.

Poslodavci bi, kaže, željeli da se takvi planovi donose prije kako bi i oni mogli izraditi svoj plan aktivnosti. Jednako tako, nadaju se da će država nastaviti s mjerama koje bi u budućnosti mogle omogućiti oživljavanje pogođenih sektora.

Predsjednik Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić poručio je, pak, kako sektor zahvaljuje na produljenju mjera.

- Iz današnje perspektive, jasno je da će nam biti potrebne i za travanj i svibanj, pa ponovno apeliramo da se odluka o produljenju ipak donosi na vrijeme, ne u posljednji trenutak, kao sada - napomenuo je.

Šef Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain rekao je da ne vidi razlog zašto bi se odugovlačenjem s mjerama stvarala panika u sektoru koji je doslovno na koljenima. - Protekli tjedan isključivo primam pozive očajnih poslodavaca koji ne znaju što reći zaposlenicima.

Lani smo još imali nešto novca da pokrijemo plaće, ali ove godine nemamo. Agencije bilježe pad prihoda od 85 posto, i to nakon što su mnoge od njih prodale imovinu kako bi namirile troškove, a uz sve to nemamo pravo na nadoknadu fiksnih troškova jer formalno-pravno nismo zatvoreni - ljutit je Fain.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:43