POZADINA ODLUKE

Potez Socijaldemokrata koji je iznenadio sve, Vidović: ‘Od HDZ-a je vjerojatno gora samo naša oporba‘

‘Što Peđa Grbin i Sandra Benčić znaju o oporbenom djelovanju? To se tako ne radi. Stvari moramo postaviti puno ozbiljnije‘

Davorko Vidović

 Davor Pongracic/Cropix

Socijaldemokrati, nakon HDZ-a najbrojniji saborski Klub zastupnika, nije se pridružio oporbenoj inicijativi prikupljanja potpisa za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša. Tu inicijativu drže bezveznim folklorom i jalovim političkim performansom koji, kako tvrde, neće rezultirati ničim konkretnim. Zastupnik Socijaldemokrata i potpredsjednik Sabora Davorko Vidović kaže da njegov klub ne podržava inicijativu koju je pokrenuo lijevo-liberalni dio oporbe zato što im nisu prihvatljivi motivi za tu akciju.

- Nije sporno da taj ministar ne vrijedi ni pišljivog boba, kao i cijela Vlada. Mi smo podnijeli zahtjev da se kompletna Vlada raspusti. Mi govorimo da je prava meta koncept kojim premijer Andrej Plenković i njegovo društvo upravljaju ovom zemljom. A ovakvi pokušaji odstranjivanja jednog po jednog ministra svakog mjeseca… sve to nema nikakvog smisla. Osim toga, povod za cijelu oporbenu priču o inicijativi za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša je stranka Možemo! koja je de facto i de iure najodgovornija za slučaj Mirele Čavajde. Oni su odgovrni jer Grad Zagreb upravlja bolnicom Sveti duh. Oni nisu omogućili da se građanki Čajavdi izvrši medicinski zahvat na koji ima zakonsko pravo. I onda su, da prikriju tu činjenicu i vlastitu odgovrnost, išli pokrenuti postupak za opoziv ministra Beroša. Sekundirat u njihovom izvlačenju iz vlastite neodgovrnosti nema nikakvog smisla. Prošla je godina dana, a Možemo! nije osigurao da se taj zahvat izvrši. I to je to - kaže.

Insinuacije da se ovim potezom Klub Socijaldemokrati približio HDZ-u i da zapravo nisu 'prava' oporba, Vidoviću su - glupave.

- Ovakvu inicijativu za opozivom jednog ministra proglasiti oporbenim djelovanjem je znak da nemaš ideja, da nemaš ničega. Od HDZ-a je vjerojatno gora samo naša oporba. Nezrelo je to što rade. Što Peđa Grbin i Sandra Benčić znaju o oporbenom djelovanju? To se tako ne radi. Stvari moramo postaviti puno ozbiljnije. A priče o približavanju HDZ-u? To su gluposti, oni time pokazuju strah i nerazumijevanje onoga što mi nudimo i što ćemo kao stranka ponuditi ovoj temlji. To je prava alternativa sadašnjoj vlasti - poručio je Vidović.

Socijaldemokrati će, kaže, novu političku stranku osnovati tijekom srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:38