UHVATILE GA KAMERE

Posrnuli policajac pokrao kolegicu: ‘Mislio sam da je etui moj, pa svi izgledaju isto‘

Sud njegovu obranu o slučajnosti ne prihvaća i smatra da je itekako bio svjestan da se radi o tuđoj stvari

Ilustracija

 Darko Tomas/Cropix/Cropix

Dok su za vrijeme akcije Koridor II policijski službenici boravili u hotelu u Topuskom, 34-godišnji policajac s područja Podravine posegnuo je za službenim etuijem svoje kolegice koji je bio odložen na pultu i kojeg je zaboravila ponijeti sa sobom. Bilo je to sredinom srpnja 2019. godine, a u etuiju su bile njezine službene iskaznice, propusnice, bankovne kartice, osobna kao i 120 kuna. S etuijem je zatim otišao do muškog hotelskog toaleta gdje ga je potrgao sa svim dokumentima i bacio u koš za smeće, ali si je 120 kuna zadržao.

Sisački sud je tog, sad već bivšeg policajca, osudio na šest mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje i bivšu kolegicu mora obeštetiti za gore navedeni iznos, a naloženo mu je i plaćanje 600 kuna sudskih troškova.

On se ne smatra krivim. Prisjetio se u sudnici kako je nakon završetka smjene bio običaj da se svi policijski službenici razduže na recepciji.

- To podrazumijeva predaju računa od goriva, upisuju se kilometraže itd. Nemam običaj nositi stvari u džepu. Nalazio sam se u kutku zajedno sa kolegicom te sam posve nenamjerno, misleći da je etui moj, uzeo njezin s pulta. Svi izgledaju isto, a u njemu se drže službene značke i iskaznice. Odnio sam ga sa sobom u sobu, a nakon sat vremena sam primijetio da etui nije moj pa sam ga na putu do restorana, kad sam išao na večeru, usput bacio u koš za smeće, ali novac zadržao nisam. Učinio sam to jer sam bio raspoređen u grupu s drugim policajcima iz drugih postaja, a voditelj grupe je bio policajac koji je bio blizak s tom kolegicom i iz čijeg sam ranijeg ponašanja zaključio da nisam bio dobrodošao. Etui nisam vratio na recepciju jer je previše vremena prošlo pa bi to bilo dovoljno da me se pošalje doma u matičnu postaju – branio se posrnuli policajac u sudnici od optužbi za krađu.

Pokradenu policajku su, pak, obavijestile kolege o potrganom etuiju nakon što su od spremačica doznali da je isti pronađen potrgan u toaletu u košu za smeće.

Iz snimke videonadzora hotela je vidljivo kako je minutu nakon što je policajka otišla od recepcije ostavivši na pultu etui, njezin kolega ga uzeo lijevom rukom u koju, također, premješta i bočicu vode koju je imao u desnoj. Minutu poslije predmete iz ruku stavlja u svoj ruksak i odlazi s drugim muškarcem.

Sud njegovu obranu o slučajnosti ne prihvaća i smatra da je itekako bio svjestan da se radi o tuđoj stvari koju je svjesno i voljno uzeo, s izravnom namjerom. Otegotna okolnost prilikom odmjeravanja kazne za sud je činjenica da je u vrijeme (ne)djela bio policijski službenik čija je dužnost bila zaštita građana i njihove imovine. Također, otegotno je i to što je kod njega, smatra sisački sud, izostao bilo kakav kritičnan odnos prema djelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:43