ZAVRŠENO VJEŠTAČENJE

'Poslovni odnosi Slobodne Dalmacije i EPH su potpuno u skladu sa svim zakonima i propisima'

U utorak točno u podne na portalu Jutarnjeg lista objavljujemo mišljenje i zaključke ovlaštenog sudskog vještaka o privatizaciji Slobodne Dalmacije
ARHIVSKA FOTOGRAFIJADugopolje, 301008.U samo nekoliko minuta nadvili su se tamni oblaci nad Dugopoljem iznad zgrade Slobodne Dalmacije, najavljujuci veliko nevrijeme.Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
 Vladimir Dugandžić / CROPIX

Ovih je dana, saznaje Jutarnji list, nakon gotovo godinu dana rada, završeno i peto stručno vještačenje u kojemu se analizirao način na koji je Europapress holding kupio i dokapitalizirao Slobodnu Dalmaciju.

Također, analizirano je i međusobno poslovanje EPH i Slobodne Dalmacije, tokovi roba, novca, kredita…. Prema nalogu istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu Ratka Šćekića, izrađena je studija koja je na više od 100 stranica, a na temelju 14.000 dokumenata i 30 registratora računa i faktura, istraživala sve aspekte ulaganja u Slobodnu Dalmaciju, ukupne vrijednosti 350 milijuna kuna. Sve ove revizije radili su ugledni i nezavisni međunarodni i domaći revizori, a prema zahtjevu Trgovačkog suda u Splitu. Svoju analizu sačinio je i Hrvatski fond za privatizaciju.

Sve po zakonu

Niti u ovoj, niti u onoj koju je zatražio Županijski sud u Zagrebu, nije utvrđeno da je u postupku privatizacije i dokapitalizacije Slobodne Dalmacije prekršen niti jedan zakon, niti jedan propis. Zaključeno je kako u poslovnim i financijskim odnosima i transakcijama između Slobodne Dalmacije i EPH prilikom dokapitalizacije nije bilo zloporaba niti kršenja zakona. Stoga je za očekivati da će se nakon što se javno objavi i najnovije opsežno vještačenje, napokon okončati četverogodišnje proganjanje i reket pojedinaca i raznih interesnih skupina koji su željeli iznuditi stotine milijuna kuna, ali i da će tako prestati neprihvatljiva policijska i medijska hajka.

Potpisnik ovih redaka kao glavni urednik Slobodne Dalmacije osobno je svjedočio neviđenom pritisku i manipulacijama kojima su bili izloženi zaposlenici Slobodne Dalmacije, EPH i Adriatica.neta. U jednom minornom tiskanom mediju, primjerice, objavljeno je gotovo stotinu tekstova na temu privatizacije i dokapitalizacije Slobodne Dalmacije, a nedostižni je rekorder jedan portal: publicirao je gotovo 500 tekstova u kojima se nabacivalo blatom na odgovorne ljude u EPH i Slobodnoj Dalmaciji, optužujući ih da su kriminalci koji su opljačkali i uništili te tri tvrtke. Premda je Slobodna Dalmacija od gubitaša postala jedna od najuspješnijih tvrtki u Dalmaciji i Hrvatskoj.

Verbalni teror i ‘analize’

Nije se stalo samo na verbalnom teroru: napisani su deseci prijava i stotine stranica “analiza” u kojima su se pozivali policija, DORH i USKOK da pohapse čelne ljude EPH i Slobodne Dalmacije, te da im se presudi po kratkom postupku. Ni neki policajci i istražitelji nisu se ponašali drugačije: pokušali su neprihvatljivim metodama slomiti pojedince. Ako to ne učine, prijetili su, njih će se optužiti za kriminal i razne zločine. U takvoj atmosferi sumnjičenja i javnog linča, nije bilo nimalo lako raditi. Valjalo je izdržati pune četiri godine ucjena i reketa da bi se sprala ljaga s imena EPH i povezanih društava.

Otkad se saznalo za rezultate sudskog vještačenja, a ono je završeno početkom listopada, u novinama i na portalima koji su predvodili hajku ne može se više ništa pročitati o privatizaciji i dokapitalizaciji Slobodne Dalmacije. Nakon što su izgubili protiv činjenica, brojki i zakona, ekspresno su digli ruke od Slobodne Dalmacije. Ali, ne i od EPH. Isti autori koji su proganjali EPH zbog Slobodne Dalmacije, sada su pokrenuli novu hajku. Ovaj put podmeću EPH, njegovom suvlasniku Ninoslavu Paviću i njegovim tvrtkama da su, ni manje ni više, nego odgovorni za propast tvornice Kamensko. Kreatore nove afere već više mjeseci pozivaju DORH i USKOK da pohapse sve one koje oni optužuju za upletenost u slučaj Kamensko.

Pritom se služe doista najnižim sredstvima: huškaju radnice Kamenskog da izađu na ulice i dođu pred DORH i USKOK te natjeraju Mladena Bajića i Dinka Cvitana da se napokon obračunaju s onima koje okrivljuju za propast te tvrtke. Bilo bi zanimljivo saznati tko je to nesretne radnice Kamenskog savjetovao da idu baš pred zgradu USKOK-a i DORH-a, a ne pred ravnateljstvo policije ili Ministarstvo unutarnjih poslova. Tko ih je to, i s kojim ciljem, uvjerio da su glavni krivci zbog toga što se ne procesuiraju odgovorni za propast Kamenskog upravo Mladen Bajić i Dinko Cvitan, a ne Tomislav Karamarko i Oliver Grbić? A MUP je, demantirajući portale, prošli tjedan priopćio da upravo oni istražuju slučaj Kamenskog.

Operacija protiv EPH

Ne treba biti previše upućen analitičar da bi se utvrdilo kako je najnovija operacija protiv EPH usko povezana i s trenutačnim političkim prilikama u državi. Dovoljno je prisjetiti se poziva premijerke Jadranke Kosor koja je u više navrata zatražila da DORH i USKOK, dakle, ne policija koja je očito prema njezinoj ocjeni odradila svoj dio posla, napokon procesuiraju i druge koji su kršili zakone, a ne da borba protiv kriminala i korupcije započne i završi na HDZ-u. Pritom Jadranka Kosor nije propuštala istaknuti kako su oporbeni političari i njima bliski pojedinci ne samo pošteđeni, nego i zaštićeni od bilo kakvog kaznenog progona DORH-a i USKOK-a.

Već smo duže vrijeme suočeni s činjenicom da ima mnogo onih koji su nezadovoljni načinom na koji izdanja EPH prate aktualna politička zbivanja, pa i sudske procese protiv HDZ-a i njegovih vodećih političara. Kao i uvijek neposredno prije izbora, novinari su nerijetko izloženi kojekakvim pritiscima, s kojima se, zahvaljujući bogatom iskustvu, znaju nositi. Međutim nije se lako nositi s podmetanjima i fabriciranjem optužbi, pogotovu ako dolazi iz policijskih i istražiteljskih redova. Bila bi stoga katastrofalna pogreška kada bi se, a to se nije događalo čak ni u ona najgora vremena, sredinom i krajem devedesetih, politička stajališta izdanja, novinara i komentatora EPH pokušala kompromitirati ili pak ušutkati zloupotrebama represivnog aparata.

U utorak točno u podne na portalu Jutarnjeg lista objavljujemo mišljenje i zaključke ovlaštenog sudskog vještaka o privatizaciji Slobodne Dalmacije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:22