PROBLEM U BOLNICAMA

Posljedice omikrona: Samo u KBC-u Zagreb oko 400 djelatnika izolirano

S obzirom na najnovije podatke o 64 umrle osobe u samo jednom danu u Hrvatskoj, jasno je da je situacija s koronom zabrinjavajuća
 Duje Klarić/Cropix

Omikron u Hrvatskoj "gazi" punom snagom i iz dana u dan sve je više zaraženih, a po "sistemu" velikih brojeva, ni bolnice ne mogu biti pošteđene. U samo dva dana u bolnicama je na liječenju čak 50 pacijenata više, odnosno njih 1976.

Dodaju li se tome i 64 umrla u samo jednom danu, jasno je da je situacija s koronom zabrinjavajuća. Istina, taj pritisak na bolnice nije toliko velik kako bi se moglo očekivati kad broj zaraženih dođe blizu 20.000, vjerojatno zbog blažih simptoma omikrona kod većine zaraženih, ali s obzirom na to da su infekcijom pogođeni i djelatnici bolnica, svaki novi pacijent traži dodatni napor od onih koji ostaju u "pogonu". Primjerice, u KBC-u Zagreb čak je 400 djelatnika u samoizolaciji ili izolaciji, a u KBC-u Rijeka 180.

I dalje je najgore u KBC-u Split, što je posljedica brojnih zaraženih među testiranima. U srijedu je primjerice od 2739 testiranih njih 1648 bilo pozitivno na covid-19.

- Jučer smo imali 211 pacijenta i 37 na respiratoru, ali i čak 11 umrlih. Nažalost, pritisak na našu bolnicu ne prestaje, što je posljedica činjenice da smo najlošije procijepljena županija u zemlji. Najčešće bolničku pomoć trebaju starije necijepljene osobe - kaže prof. dr. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

Pritisak ne prestaje ni u KBC-u Zagreb, gdje su u 24 sata primljena čak 33 nova pacijenta.

- Novi odjel sa 11 kreveta koji smo otvorili početkom tjedna već je popunjen. U našem covid-centru imamo 208 pacijenata, a 24 su na respiratoru - kaže prof. dr. Gordana Pavliša, voditeljica covid-centra KBC-a Zagreb. Ističe da je u prosjeku najmanje dvije trećine najtežih pacijenta s covidom necijepljeno, a kako su starije životne dobi i s brojnim komorbiditetima, nužan je kisik ili respirator. Na pedijatriji je također hospitalizirano šestero malih pacijenata, ali prema riječima dr. Milivoja Novaka, pomoćnika ravnatelja KBC-a Zagreb, svi su stabilno i izvan životne opasnosti.

U KB-u Dubrava stanje je, kaže ravnatelj prof. dr. Ivica Lukšić, stabilno.

- Kako koji dan, imamo do 80 pacijenata, a prema zadnjoj brojci u našoj se bolnici od covida-19 liječi njih 78, a 10 ih je na respiratoru - kaže prof. dr. Lukšić. Dodaje da je situacija u toj bolnici ipak nešto bolja negoli u trećem valu korone.

- Pacijenti se kraće liječe kisikom i manji broj završi u intenzivnoj skrbi. No, zabrinjava to što se i dalje u većem broju hospitaliziraju starije necijepljene osobe koje imaju manje šanse za preživljavanje covida-19 - kaže prof. dr. Lukšić.

- Jučer smo imali 104 pacijenta od kojih šest na respiratoru i jedan na ECMO uređaju, a jedan nam je pacijent umro. No, ukupno zasad ne bilježimo znatniji rast hospitalizacija - kaže prof. dr. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka. Dodaje da je i dalje veliki problem trenutačnih 180 samoizolacija i izolacija djelatnika, a iz dana u dan te se brojke povećavaju. Ističe da to traži preraspodjele zaposlenika kako bi se mogli liječiti i pacijenti koji ne boluju od covida.

Zasad se ne može predvidjeti što će današnje velike brojke novozaraženih značiti za bolnice, ali gotovo je sigurno da će broj hospitaliziranih sljedećih dana rasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:40