IZBOR SVETOG OCA

'PORUKA JE VELIKA! NOVI PAPA FRANJO DONOSI NOVOSTI U CRKVI' Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Puljić

 Luka Gerlanc / CROPIX

ZADAR - Izbor novoga Pape pokazuje da u Crkvi nema stranaca ni kontinenta, izjavio je danas u Zadru u povodu izbora poglavara Katoličke crkve, pape Franje, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

"Ovo je uistinu za mene ugodno duhovno iznenađenje, ali drago iznenađenje koje donosi sa sobom neke stvari koje ćemo moći tek za 10 godina iščitati. Ali ovo je djelo Duha Svetoga i plod rada kardinala koji su vrlo brzo reagirali, i u jednoj od najkraćih izbornih procedura izabrali novoga papu. Nadamo se nekim ugodnim iznenađenjima koja još ne možemo vidjeti. Ali poruka je velika", istaknuo je na konferenciji za novinare nadbiskup Puljić.

FOTO, VIDEO 'TI SI IZ CRKVE MUČENIKA!' Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić otkrio detalje susreta s novim Papom u Sikstinskoj kapeli

Argentinac Jorge Mario Bergoglio, novoizabrani papa Franjo, rođen 1936. u Buenos Airesu, bio je i ostat će pastir siromaha, glas onih koji glasa nemaju, lice onih koji su ostali bez lica. Kao nadbiskup Buenos Airesa vozio se gradskim prijevozom, siromasima uvijek bio na usluzi, rado ispovijedao u katedrali, te nije imao straha podići glas i usprotiviti se institucijama kada je bilo ugroženo ljudsko dostojanstvo. Istodobno davao je svjedočanstvo evanđeoske jednostavnosti i poniznosti s kojom je ušao u konklave i izabran je za novoga Papu, i uzeo je ime Franjo, rekao je nadbiskup Puljić.

Dodao je kako je zadovoljan i oduševljen papinim stajalištem i njegovim stilom, a pogotovo jer dolazi s drugog kontinenta.

"Ova iznenađenja koja sa sobom donosi, mislim da sve ovo donosi i novosti u samoj Crkvi", istaknuo je predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Puljić.

VIDEO: 'SVIJET TREBA KRENUTI PUTEM LJUBAVI' poručio je papa Franjo! Jorge Mario Bergoglio prvi je papa iz Latinske Amerike. Protivi se pobačaju, eutanaziji, istospolnim brakovima

"To što je papa Franjo isusovac, veliki je znak i nagrada samome Isusovačkom redu, koji je u svom radu posebno povezan sa službom apostola Petra", rekao je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Posebice je istaknuo kako je novi Papa u prvom obraćanju pokazao strahopoštovanje pred papinskom službom koju je prihvatio, a pri tom je vjernicima uputio zamolbu da mu pomognu u toj Službi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:26