KANONIZACIJA

PORFIRIJE PERIĆ ZA JUTARNJI 'Vatikanu smo rekli kako nema dogovora o Alojziju Stepincu'

Porfirije Perić
 Tomislav Kristo / CROPIX

- Kanonizacija Alojzija Stepinca nije bila tema susreta s kardinalom Pietrom Parolinom, ali u jednom trenutku spomenut je i taj problem.

U stvari, vatikanski državni tajnik je onako usput rekao: ‘Vidim da se niste uspjeli dogovoriti oko Stepinca’, a patrijarh Irinej i ja samo smo mogli odgovoriti: ‘Da, tako je’.

Ovako je prošlotjedni beogradski susret iza zatvorenih vrata između Irineja, patrijarha Srpske pravoslavne crkve, i Pietra Parolina, državnog tajnika Svete Stolice i najbližeg suradnika pape Franje, opisao Porfirije Perić, mitropolit zagrebačko-ljubljanski i jedini pripadnik vrha SPC-a prisutan na spomenutom susretu.

Prijepori

Iako je Parolinov posjet Srbiji pomno praćen u ovdašnjim crkvenim, pa i političkim krugovima, jer se mislilo da će biti riječi o Stepincu i pravoslavno-katoličkim prijeporima oko njegove svetosti, mitropolit Porfirije to je demantirao u razgovoru za Jutarnji list:

- Bio je to ugodan i prilično neformalan razgovor u kojem smo se dotaknuli brojnih tema, razgovarali o odnosima pravoslavlja i katoličanstva, i zaključili da smo u doktrinarnim i teološkim pitanjima puno bliskiji nego s nekim drugim kršćanskim crkvama. Što se tiče Stepinca, zajednička komisija SPC-a i Katoličke crkve završila je s radom, nismo došli do zajedničkog stava i sada je odluka na Papi.

Unatoč suglasju koje je spomenuo Porfirije, patrijarh Irinej u utorak je izjavio kako papa Franjo i dalje nije dobrodošao u Srbiju.

Tako je iz SPC-a upućena još jedna odbijenica Vatikanu, i to samo dva dana nakon što je Beograd posjetio Pietro Parolin, koji se sastao sa svim tamošnjim najvažnijim političarima, predsjednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i Ivicom Dačićem, šefom diplomacije. Oni su podržali dolazak Franje, ali patrijarh Irinej je rekao da o tome nije bilo govora.

- O tome nijednu riječ nismo razmijenili. Bilo je govora o drugim stvarima, ali o tome ne - izjavio je Irinej.

Papa Franjo

U SPC-u drže da bi se Papa prvo trebao pokloniti žrtvama Jasenovca, pa tek onda doći u Beograd, no za Hrvatsku je puno zanimljiviji dio Irinejeve opaske da se s kardinalom Parolinom razgovaralo “o drugim stvarima” jer se pretpostavljalo da je u pitanju proglašenje Stepinca svetim, što je prvorazredno pitanje u odnosima između SPC-a i Crkve u Hrvatskoj.

Poznati zagrebački svećenik izjavio je kako se na sastanku moralo razgovarati o Stepincu jer Parolin provodi službenu vatikansku politiku, no kako je ironično dodao “čini se da zvijezde nisu naklonjene dogovoru”: “Još je Ivan Pavao II izrazio želju posjetiti Srbiju, a zatim i Moskvu, što sada pokušava i Franjo. A put prema Istoku vodi preko Hrvatske i odatle pokušaj da se postigne kompromis oko Stepinca, ali u SPC-u traže da Papa prvo ode u Jasenovac, što je za nas nezamislivo. Tako da unatoč dobrim željama, od svega neće biti ništa”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:06