RAZOTKRIVANJE

Poreznici će znati sve o vašim računima u SAD-u

Od početka srpnja znat će se podaci o našim državljanima koji imaju imovinu ili bankovne račune u Americi
Zagreb, 180614.Vlada RH.Sjednica Vlade RH na kojoj su prvi put bili novi ministar zdravstva Sinisa Varga i ministar znanost, obrazovanja i sporta Vedran Motrnar.Na fotografiji: ministar financija Boris Lalovac.Snimio: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

Hrvatske banke počele su prikupljati podatke o računima i financijskoj imovini američkih poreznih obveznika koje imaju u Hrvatskoj.

Te će podatke dostavljati Vladi, a ona će ih proslijediti američkim vlastima jer se tako obvezala “Sporazumom o unapređenju ispunjavanja poreznih obveza na međunarodnoj razini”, a koji predstavlja provedbu američkog Zakona o dostavljanju podataka o nerezidentnim računima (FATCA).

Početak izvršenja

- Status svojih klijenata u odnosu na zahtjeve FATCA-e financijske institucije počet će utvrđivati od 1. srpnja 2014. godine, na temelju podataka koje će im klijenti dati popunjavanjem odgovarajuih obrazaca, izvijestili su iz Hrvatske udruge banaka.

Kao što će hrvatske institucije prikupljati podatke o američkim građanima u Hrvatskoj, na temelju ugovorenog reciprociteta, Vlada SAD-a dostavljat će informacije o određenim računima i financijskoj imovini koje hrvatski građani imaju u američkim financijskim institucijama. Na taj način, kažu u HUB-u, želi se poboljšati suradnja s drugim zemljama u razmjeni poreznih podataka, unaprijediti porezni nadzor i suradnju u naplati poreza na međudržavnoj razini.

Što je FATCA?

SAD je FATCA-u donio u ožujku 2010. godine kako bi spriječio poreznu evaziju američkih poreznih obveznika s računima ili financijskom imovinom u institucijama izvan SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:04