ŠOK NA PRISAVLJU

Porezna uprava sjela HRT-u na vrat: Na Prisavlju dužni 422 milijuna kuna poreza

HRT je prošlu godinu završio sa 16 milijuna kuna gubitka, za razliku od 2009. kada je iznosio 105 milijuna kuna
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - HRT-u je prije tri dana stiglo prvostupanjsko porezno rješenje prema kojem je državi dužan čak 422 milijuna kuna! Riječ je o dugu za razdoblje od 2006. do 2008. godine, a kako su nam danas iznijeli čelni ljudi javne radiotelevizije, za njih je najsporniji iznos od 290 milijuna kuna koji se odnosi na neplaćeni PDV. Porezna uprava i HRT drugačije su, naime, tumačili dotadašnji zakon o porezu na dodanu vrijednost, koji je sa 1. siječnjom 2010. izmijenjen te dopunjen.

Smanjili gubitke

- Sadašnjim Zakonom o PDV-u ta naša obaveza je fiksna i mi smo jedina javna ustanova koja nema pravo na odbitak pretporeza. Međutim, u starim odredbama ta obveza nije bila eksplicitno navedena u zakonu sve do 2010. - pojasnila je HRT-ov stav pomoćnica v.d. glavnog ravnatelja HRT-a za financije Gordana Grandov.

Drugi dio ovog računa odnosi se na druge stavke, kamate, ali i kako su na HRT-u i sami priznali, neke pogreške s njihove strane iz prošlosti, koje namjeravaju podmiriti, a ovaj veći dio računa osporiti. Međutim, kako taj račun još uvijek nije izvršan, HRT-u za sada ne prijeti blokada poslovanja zbog 422 milijuna kuna, ali im prijeti zbog 50 milijuna kuna duga, također za PDV iz 2002.

Iako tumače da se taj predmet našao u zastari, postupak na Upravnom sudu još traje. Ipak, na Prisavlju su prilično optimistični bez obzira na porezne “čestitke” te vjeruju da će ipak uspjeti riješiti probleme.

- Ove eventualne ovrhe Porezne uprave mogle bi urušiti sve pozitivne pomake koje smo učinili u posljednjih godinu i pol, unatoč svim promijenjenim zakonskim i tržišnim okolnostima koje nam nisu išle na ruku.

Tako smo za razliku od 2009., koju smo završili sa 105 milijuna kuna gubitka, prošlu godinu završili sa 16 milijuna kuna gubitka, unatoč tome što smo imali čak 90 milijuna kuna dodatnih zakonski nametnutih troškova. HRT je to postigao zahvaljujući sustavnoj kontroli troškova, poput onih za osoblje koji su smanjeni za 100 milijuna kuna, kao i uspostavljenoj kontroli likvidnosti.

Nove tehnologije

Također u prvom kvartalu 2011. ostvarili smo 26 milijuna kuna dobiti i može se reći da smo sada prilično likvidna firma i vjerujem da nam je Vlada već dala zeleno svjetlo za program restrukturiranja kako bi naši rezultati bili još bolji - rekao je v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac.

Kako su sada doneseni zakonski preduvjeti za restrukturiranje, Popovac vjeruje da će već kroz 20 dana dobiti od Vlade dozvolu da krenu s trogodišnjim programom koji će koštati oko 200 milijuna kuna i prema kojem bi se broj stalno zaposlenih trebao smanjiti sa sadašnjih 3428 na otprilike 3000 ljudi.

Točan broj ovisio bi uvođenju novih digitalnih tehnologija zbog kojih je HRT-ov Plan investicija u materijalnu imovinu za 2011. i 2012. “težak” više od 180 milijuna kuna. Riječ je, tvrde na Prisavlju, o nužnom investiranju, s obzirom na to da su im, primjerice, kamere u prosjeku stare čak 15-ak godina.

Kadrovske promjene

- Ako ne uđemo u ove investicije, Olimpijske igre u Londonu prenosit ćemo u SD standardu, uz Albaniju i Makedoniju jedini u cijeloj Europi - ističe Popovac.

Pred HRT-om su ponovno i kadrovske promjene ako danas u Saboru prođe novi Statut HRT-a. U tom slučaju već bi se u ponedjeljak sastalo Programsko vijeće HRT-a i izglasalo privremene glavne urednike HTV-a i HR-a koje će im predložiti Popovac.

Sudeći po njegovim riječima kako bi u ovom trenutku neke drastične promjene bile kontraproduktivne, Hloverka Novak Srzić i Duško Radić ostali bi za sada na čelu programa te bi potom i oni predložili svoj tim urednika. Upravu i čelništvo programa s trajnim mandatima Prisavlje bi, ako sve ide po proceduri, napokon dobilo za tri, četiri mjeseca, a Popovac je potvrdio da se namjerava javiti za mjesto predsjednika Uprave HRT-a.

Za praćenje Pape više od pola milijuna

U realizaciji HRT-ova projekta Posjet Svetog Oca Hrvatskoj 4. i 5. listopada bit će uključeno 300 ljudi. Prema planu posjet će se pratiti s oko 50 kamera, šest TV reportažnih i satelitskih kola, tri tonska kola i dva reporterska vozila radija, dok će na Prisavlju biti smještene dvije TV režije. Na HRT-u procjenjuju da će im izravni troškovi posjeta biti oko 500 tisuća kuna, dok će se s onim neizravnim taj iznos vjerojatno čak i udvostručiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 15:39