NOVE UPUTE

Porezna uprava: ‘Ako otvarate novi kasino na mjestu kockarnice morate tražiti dozvolu‘

Krajem veljače ove godine Porezna uprava objavila je pravilnik o otvaranju novih kasina, automat klubova i kladionica
 Luka Gerlanc/Cropix

Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša upozorio je priređivače igara na sreću kako se novi propis o zabrani otvaranja kockarnica i kladionica u blizini škola i crkvi odnosi i na otvaranje novih poslovnica u starim poslovnim prostorima.

- Kako bi se spriječilo derogiranje propisanih prostornih ograničenja, brisane su odredbe članaka u pravilniku koje su omogućavale da nakon prestanka rada određenog automat kluba ili kasina, odnosno uplatnog mjesta kladionice, isti ili drugi priređivač nastavi s radom na toj lokaciji bez obveze mjerenja propisanih minimalnih udaljenosti - naveo je Kutleša u dopisu priređivačima igara na sreću.

Krajem veljače ove godine Porezna uprava, podsjetimo, objavila je pravilnik o otvaranju novih kasina, automat klubova i kladionica prema kojem nove poslovnice priređivača igara na sreću moraju biti udaljene najmanje 500 metara od vrtića, škola, učeničkih domova, crkvi, džamija, sinagoga i drugih vjerskih objekata.

Kada su u pitanju nova uplatna mjesta kladionica, koja osim samostalnih prodajnih mjesta, mogu biti i u kafićima i drugim ugostiteljskim lokalima, udaljenost takvih poslovnica, prema pravilniku, mora biti najmanje 200 metara od škola, učeničkih domova i bogomolja.

Pravilnik je obvezao priređivače igara na sreću da su u pripremama za otvaranje nove ili preuređene poslovnice na staroj lokaciji dužni pribaviti pozitivno mišljenje Porezne uprave koja, među ostalim, u pripadajućem nadzoru mora utvrditi je li poslovnica za koju se traži dopuštenje, dovoljno udaljena od vrtića, škola i bogomolja.

Ravnatelj Kutleša, u spomenutome dopisu koji je ovih dana odaslan priređivačima igara na sreću, upozorava kako su tvrtke koje zatraže dozvolu Porezne uprave dužne bez odgode omogućiti njezinu službeniku dolazak na lokaciju za koju se traži dozvola. Ako u roku pet dana, navodi ravnatelj Porezne uprave, tvrtka koja je pokrenula postupak za izdavanje dozvole za novu poslovnicu igara na sreću ne omogući poreznicima obilazak lokacije, smatrat će se da je odustala od zahtjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:38