OPORBA OPTUŽUJE

‘Porezna reforma svela se na povećanje plaća od prosječno 17 eura. To nije dovoljno‘

Grbin je ustvrdio je kako se prirez ne ukida nego će se samo drugačije zvati, porez na dohodak

Peđa Grbin

 Goran Mehkek/Cropix

Saborska oporba poručila je u utorak da se porezna reforma svela na rast plaća od prosječno 17 eura mjesečno, navodeći kako to nikako nije dovoljno s obzirom na stopu inflacije i da građanima neće osigurati pristojan život.

Tijekom saborske rasprave o setu izmjena poreznih zakona Peđa Grbin (Klub SDP-a) kazao je da se prvo govorilo da će se poreznom reformom plaće povećati za 100 do 150 eura mjesečno, a da se to sada svelo na prosječno 17 eura.

U zadnje dvije godine kombinirana inflacija iznosi preko 20 posto, a kada je u pitanju hrana preko 35 posto, naveo je Grbin pitajući kako je onda 17 eura dovoljno.

Ustvrdio je i kako se prirez ne ukida nego će se samo drugačije zvati, porez na dohodak .„Radi se o političkom sukobu preko leđa građana”, ocijenio je. Boris Lalovac (SDP) dodaje kako se povećava i rupa u mirovinskom sustavu.

I Božo Petrov (Klub Mosta) smatra da se setom izmjena zakona građanima neće osigurati pristojan život. Troškovi života porasli su za barem 350 eura mjesečno, a ovime se daje 30-ak eura, mislite li da s time ljudi stvarno mogu preživjeti mjesec, upitao je. On također tvrdi da će izmjenama zakona ogromna rupa u mirovinskom sustavu biti još i veća.

Zvane Brumnić (Klub Socijaldemokrati) kazao je kako se Vlada ponovno hvali da 53 posto građana nije u poreznim škarama te da bi to bilo lijepo kada ne bismo znali da se radi o onima koji zarađuju do 530 eura mjesečno. „Što se može s 530 eura mjesečno danas kada su cijene otišle 40 posto gore u protekle dvije godine”, upitao je.

Puljak: Ne vjerujemo HDZ-u ni kada darove nosi

„Ne vjerujemo HDZ-u ni kada darove nosi”, rekla je Marijana Puljak (Klub Centra i GLAS-a) te i ona spomenula prosječno povećanje plaća radnika od 17 eura.

Zbog većih plaća Vlada očekuje veću potrošnju a Hrvatska je po oporezivanu potrošnje rekorder u EU što znači da će se veliki dio rasterećenja plaća vratiti u državnu blagajnu, država se ne odriče ničega ali zato smanjuje prihod gradovima, kazala je.

Damir Bakić (Klub Možemo!) rekao je kako je intencija bila pokušaj povećati plaće i to pozdravlja međutim na način na koji se to predlaže ima niz zamjerki. „Izmjene pomažu malo ili premalo onima kojima najviše treba, a donose znatno veću korist onima s najvećim prihodima”, zaključio je i dodao kako je stvarna porezna reforma nemoguća bez uvođenja poreza na vlasništvo nekretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 22:58