STRUČNJACI O UBOJSTVU

‘Porastao je broj prijava zbog nasilja u obitelji, godinama ćemo još osjećati posljedice pandemije...‘

Barić je govorila o psihosocijalnom tretmanu nasilnika koji provodi u Domu i kazala kako oko 35% počinitelja uspješno završi tretman
 HRT

Slučaj ubojstva žene na radnom mjestu u Splitu na tragičan način otvara pitanja koliko je društvo učinkovito u zaštiti žena od obiteljskog nasilja? Koliko kaznena politika može promijeniti crnu statistiku, a prevencija zaustaviti počinitelje obiteljskog nasilja? O tome su u emisiji Hrvatskoj radija "U mreži Prvog" govorili ravnateljica Doma Duga Zagreb Željka Barić, izvršna koordinatorica udruge Domine iz Splita Mirjana Kučer te Tonći Prodan sa Studija forenzike Sveučilišta u Splitu.

Zločin u Splitu potresao je cijelu zemlju. Kučer je rekla da čitav sustav treba rodno osvijestiti.

- Moramo početi govoriti, moramo si priznati da se radi o nasilju muškaraca nad ženama, rekla je.

Objasnila je kako živimo u društvu koje ne prihvaća rodne odnose. Problem je, dodaje, što muškarci zloupotrebljavaju svoju moć, žene se doživljava slabijima i time što ulaze u neku vezu, kao da svoj život daju muškarcu.

- To je realnost života oko nas. Mi možemo pokušati naučiti iz slučajeva poput ovog, uvesti strože sankcije i promatrati zločine iz mržnje prema ženama kroz Kazneni zakon i kao takve ih strože kažnjavati, dodala je.

Ovo ubojstvo se dogodilo u trgovini gdje je bilo kupaca, Prodan je rekao da je ondje bio i zaštitar, čiji posao je održavati red i mir, on je ondje zbog opće sigurnosti sprečavanja remećenja javnog reda i mira, odnosno, radi sprečavanja krađa. Objasnio je da je policija imala saznanja da bi do ovoga moglo doći, sigurno bi reagirala na vrijeme i pružila ženi drugačiju zaštitu.

Barić je govorila o žrtvama nasilja u obitelji, u skloništu Doma Duga Zagreb žrtve prate ovakve slučajeve, često se identificiraju sa žrtvama, a i strah je prisutan. Kod njih u Domu je trenutno 25 osoba. Objasnila je da je kroz sklonište u posljednjih 15-ak godina prošlo oko 1200 osoba.

- Sklonište je jedna varijanta zaštite, ono je potrebno i žrtvi treba dati mogućnost izbora, ali sigurno nije jedino i glavno rješenje, rekla je.

Kučer smatra da je dobro što je porastao broj prijava o nasilju u obitelji, ono je oko nas. Smatra da nam je potrebna prevencija nasilja.

- Trend se nastavlja, određeni broj godina ćemo još osjećati posljedice krize zbog pandemije, dodala je.

Prodan se osvrnuo na prevenciju, kaže da je to ključ, najvažnija aktivnost koja sprečava ovakve tragične događaje.

- Kasnimo što se tiče preventivne politike. Tu su vrlo važni operativni programi, to bi trebalo uči u školske kurikulume, dodao je.

Barić je za HRT govorila o psihosocijalnom tretmanu nasilnika koji provodi u Domu, to je zaštitna i sigurnosna mjera. Objasnila je da je taj tretman obavezan, traje oko 6 mjeseci i riječ je o pokušaju izmjene djela naučenih obrazaca ponašanja. Može se izostati 2 puta uz ispričnicu, inače se prijavljuje sudu. Počiniteljima je to dosta jasno, kaže, oni su u početku u otporu, no vremenom shvaćaju da moraju biti redoviti. Oko 35% počinitelja uspješno završi tretman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:27