ZARAZA U AVIONIMA

POPULACIJA ODVRATNOG KRVOPIJE DRASTIČNO SE POVEĆALA 'Turisti ih na koferima donose u luksuzne hotele, apartmane i hostele'

 
Ilustracija
 Jure Miskovic / CROPIX

Nakon što je javnost zgrozio slučaj iz Zadra, kada su jednu turistkinju izgrizle stjenice u inače čistom objektu te je po licu, rukama i ramenima dobila crveni osip i neugodni svrab, Glas Istre piše da je u Istri prošle godine evidentiran čak 131 slučaj pojave tog kukca.

Stjenica se nekad povezivala uz prljave i zapuštene prostore, a poznato je da se radi o kukcu kojeg se teško riješiti jer je iznimno otporan, kako na hladnoću, tako i na iznimno visoke temperature, a bez hrane može čak 600 dana.

Prema podacima Županijskog zavoda za javno zdravstvo, populacija stjenica raste i u 11 je godina povećana čak 65 puta.

'Radnici Zavoda desetak su puta izašli na teren na poziv zbog sumnje na stjenice, međutim, one nisu pronađene. Naime, gosti se često žale na ubode i da bi isključili sumnju, naš tim pregledava prostor. No, kožne reakcije mogu izazvati i drugi kukci, poput komaraca, papatača i grinja. Nekad se gosti žale da su ih izgrizle stjenice nakon što se vrate na svoje odredište i traže povrat novca ili čak odštetu. Zbog toga je bitno i da se sumnjivi objekt detaljno pregleda i time izbjegnu daljnje neugodnosti kao i loši komentari na web stranicama preko kojih gosti pronalaze smještaj', kaže Nediljko Landeka, voditelj Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju.

Landeka dodaje da je stjenica nekad bila karakteristična za prljave i zapuštene prostore, no sada se najčešće širi putem prtljage. Gosti iz aviona dolaze u luksuzne hotelske sobe, apartmane i hostele, a stjenice najčešće donesu s koferima, a ponekad i automobilima. Suzbijanje je, kaže Landeka, mukotrpan posao, posebice ako su se kukci već razmnožili u većem broju.

'Poznato je da se prtljaga u avionskom transportu lako zarazi: dovoljno je da je jedan komad prtljage zaražen i da se stjenice presele na ostale kufere. Gost ih tako i ne znajući donese u neki hotel, apartman ili sobu. Nekoliko tjedana nakon što se stjenice namnože problem postane vidljiv', kaže Landeka za Glas Istre i dodaje da se prilikom dezinsekcije štiti identitet vlasnika zaraženog objekta, kako mu loša kritika na društvenim mrežama ne bi potpuno upropastila sezonu.

Ipak, soba ili objekt će biti izvan funkcije dok se dezinsekcija ne obavi, a nakon nje slijedi i monitoring te ponovljen tretman ako je potreban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:56