MINISTAR GOSPODARSTVA

Popijač: Nemam čarobni štapić, no bolja nas vremena očekuju

Kao prioritete je naveo rješavanje brodogradilišta, pomoć tvrtkama u poteškoćama, ali i zaustavljanje pada potrošnje te nova radna mjesta
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Nemam čarobni štapić da odmah riješim sve probleme koji ovog trenutka guše hrvatsko gospodarstvo, no bolja nas vremena očekuju - izjavio je novi ministar gospodarstva Đuro Popijač u svom obraćanju javnosti u Dnevniku Hrvatske radiotelevizije.

- Gotovo svi analitičari u sljedećoj godini očekuju rast gospodarstva od 0,5 posto što su jako dobre vijesti. Također, pozitivno će djelovati i otvaranje pregovora s Europskom unijom kao i, ono što smatram najvažnijim, čvrsta odlučnost Vlade u rješavanje problema - objasnio je Popijač koji je danas po prvi puta sudjelovao na sjednici Vlade.

Popijač se osvrnuo i na već tradicionalan problem s hrvatskim brodogradilištima čije je rješavanje nazvao prioritetom ministarstva gospodarstva.

- Brodogradilišta moraju biti rješena u najbržem roku. Stežu nas obveze koje smo potpisali i njihova privatizacija će sigurno biti dogovorena - rekao je Popijač.

Kao glavni plan za pokretanje hrvatskog gospodarstva Popijač navodi rasterećenje od van poreznih nameta. Uz to, istaknuo je i goruće aktivnosti kojima će se ponovo pokušati probuditi hrvatska ekonomija.

- Moramo pomoći hrvatskim tvrtakama koje se nalaze u poteškoćama, a za sada tražimo najbolji model za rješavanje te situacije. Uz to, važno je osigrati i ulaganja u zemlju što će zasigruno pokrenuti novi gospodarski ciklus - izjavio je Popijač dodavši kako će trenutne nesporazume sa sindikatima rještiti novim dijalozima i kadrovskim rješenjima.

Za novog su ministra gospodarstva očuvanje radnih mjesta i zaustavljanje pada potrošnje, uz brojne navedene, također prioriteti njegove institucije.

- Zaustavljanjem pada potrošnje automatski se i stvaraju mogućnosti za otvaranje novih radnim mjesta i Vlada će činiti sve kako bi osigurala - zaključio je Popijač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:07